Turizam

Što je to ličko IĆE? Jednostavna i domaća hrana u društvu voljenih – ovako su jeli Ličani!

“Iće, piće i ličko biće” naziv je novog programa turističke agencije Rix travel koja kroz potpuno drugačije iskustvo boravka gostima nudi priliku da istinski dožive Liku i odu iz nje barem malo bliži svojoj pravoj prirodi.


Donosimo serijal od tri članka namijenjena pobližem razumijevanju motivacije iza nastanka aranžmana kao i načinu na koji Rix travel shvaća ove tradicionalne termine i daje im modernu interpretaciju.

Počinjemo od hrane, ili kako neki u Lici vole reći – Ića. Već smo nekoliko puta pisali o tradicionalnoj ličkoj kuhinji, ali nam Rix travel na čelu kojeg je Dražen Rastovac nudi nešto sasvim novo u ovom pogledu. U razgovoru s njim otkrili smo pobliže o kakvom tumačenju hrane se radi.

Lička kuhinja mogla bi se opisati u svega nekoliko riječi: jednostavna i svrsishodna. No ono što se krije iza tih riječi nije uvijek toliko jednostavno”, kaže Rastovac.

Počnimo sa kratkim osvrtom na prošlost i na to što je u globalu hrana predstavljala u Lici.

Lika je specifično područje, sastoji se od planina i visoravni u kršu. Zime su u glavnom u prošlosti bile duge, a ljeta kratka. Ljudi su se bavili u glavnom stočarstvom. Nekoliko je vrsta povrća koje dobro uspijevaju u Lici, između ostalog najpoznatiji je krumpir.

Kad uzmemo u obzir ove parametre i dodamo da se u Lici nekada živjelo uglavnom od teškog rada, jasno nam je kako su glavne namirnice bile meso, krumpir, mlijeko i mliječne prerađevine te one sorte voća i povrća koje su uspijevale u takvom okruženju”, kaže Rastovac.

Ističe da je hrana služila kao okrjepa i kao gorivo za fizički rad, a umjesto nabrajanja tipičnih ličkih specijaliteta, Rastovac opisuje generalni pristup hrani i odnos prema njoj.

Namirnice su bile lokalne, svježe i malo toga se bacalo, naglašava, a kao primjer navodi poznatu ličku basu:

“Mlijeko je upotrebljivo do 3 dana, kiselo mlijeko se može koristiti 7, a basa i do 20 dana, a ista se dobiva cijeđenjem kiselog mlijeka. Tako se jednostavno nije ništa bacalo.”

A ono što možemo prenijeti od ličkog pristupa hrani danas su, kaže Rastovac, lokalne, svježe, sezonske namirnice, sa što manje otpada – jer upravo tako su se hranili Ličani.

Ako pitate stare Ličane kakvog je ukusa meso koje se kupi u trgovini, reći će vam da ima okus koncentrata. Pogotovo piletina.”

A što od toga Rix travel prenosi gostima? Specijalitete naravno, ali i sam pristup hrani, kaže Rastovac te dodaje da je u Lici bitnije jesti u društvo onih koji su nam srcu bliski od toga što se jede.

Hrana nije uzrok užitka, objedi s onima koje volimo jesu.

Hrana nije i ne treba biti komplicirana, kaže, već treba biti zdrava i zadovoljiti naše dnevne potrebe. A kako u hrani ne treba pretjerivati, neophodno je reducirati veličine porcija.

S ličkim ićem Rix travel će goste upoznavati kroz sedmodnevni program “Iće, piće i ličko biće”. A jest će se po Lici, onako kako su jeli Ličani, od suhomesnatih proizvoda pa sve do škripavca i base, najavljuje Rastovac.

Pridružite se ovom nezaboravnom putovanju i doživite tradiciju i običaje koji su oblikovali izvanrednu ličku regiju. Tijekom šest čarobnih dana živjet ćete poput pravog Ličanina, uživati u ukusnim poslasticama i istraživati skrivene dragulje smještene u netaknutoj prirodi.

Plan i program aktivnosti projekta “Iće, piće i ličko biće” pronađite na stranicama Rix travela.

Za dodatne informacije pošaljite upit u kontakt formi putem linka. Iz agencije ističu da je program prilagođen svakom individualnom upitu.

 

Foto: Rix travel

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close