ScenaKultura

LIČKE PRIČE Najstarije zavičajno društvo Ličana u Zagrebu slavi 40 godina postojanja!

Zavičajno društvo Sinac, odnosno njegova voditeljica već je bila tema Ličkih priča, ali budući da se uskoro bliži obilježavanje 40-te godišnjice njegova postojanja, zaslužno se i danas spominje.

Zavičajno društvo Sinac osnovano je 29.6.1979. godine. To je najstarije zavičajno društvo Ličana u Zagrebu, a osnovali su ga sinački intelektualci koji su radi obrazovanja i kasnije zaposlenja otišli u metropolu i ovdje ostali zasnovavši novi život…  Na početku svojeg djelovanja Zavičajno društvo Sinac imalo je svoju literarnu sekciju, koja je izdavala časopis Izvor,  malonogometnu ekipu, koja je svojedobno ostvarivala zapažene rezultate. Godine 1983. igrali su finale turnira Kutija Šibica.  Sve do početka Domovinskog rata Zavičajno društvo Sinac je za prvomajske praznike organizirao  Auto – rally od Zagreba preko Brinja i Otočca do Sinca, govori nam Anamarija Bogdanić te dodaje da je danas u Zavičajnom društvu Sinac aktivna samo kulturno – umjetnička sekcija.

U svojem neprekidnom 40-godišnjem radu ova sekcija izdala je 4 nosača zvuka:

“Ličanine moja diko”, “Hrvatske staze ljubavi”, “Pjesmom kroz Liku” i zadnji, “Kad zapiva…”. Uz audio uratke, izdana je i pjesmarica ličkih pjesama “Pjesmom kroz Liku”.

U svim ovim godinama postojanja, nastojalo se u okviru svojih mogućnosti, a najčešće „financijske nemogućnosti“, puno činiti za razvijanje kulture i turističko-gospodarskog  sadržaja u zavičaju.

U suradnji s KUD-om Lipa iz  Sinca organizirali smo svetkovine Ilinje, spajali i prijateljili našu Ličko-senjsku županiju s drugim županijama Hrvatske, ali i Hercegovinom, Vojvodinom, austrijskim i mađarskim Gradišćem, sudjelovali u svim većim akcijama obnove nakon Domovinskog rata…

Što se tiče suradnje s folklornim društvima koji su u Lici, Anamarija kaže:

U zavičaju najbliže surađujemo s KUD-om LIPA iz Sinca koja pak bilježi 95 godina postojanja te je tom prigodom upravo ovih dana izdala svoj samostalni CD pod nazivom „Zvone zvona svetoga Ilije“. Jako nam je drago  i ponosni smo na  svaki napredak i pomak u radu ovog društva, jer to je znak da u zavičaju još ima žiška i da još „vatra gori“ u već opustošenom kraju. Tako uz Ilinju u Sincu, koju pripomažemo organizirati s KUD-om Lipa, suorganiziramo i Koncert pasionske baštine „Sinac pod križem“ u Otočcu, koji se održava svake godine dva tjedna uoči Uskrsa. To je prilika i za turističku promidžbu Gacke doline, jer svake godine  na koncertu gostuje drugi crkveni zbor iz Metropole, čiji članovi po prvi puta borave u našem kraju i upoznaju ljepote našeg zavičaja. Nerijetko im to bude motiv za posjet ovog prostora sa svojim obiteljima u kasnijem proljetnom i ljetnom periodu. Ujedno ovim koncertom na neki način odgajamo i domaću publiku.

Zavičajno društvo Sinac broji 35 aktivnih članova pjevača, plesača i svirača različite generacijske dobi od najmlađih 17 godina do 80 godina.

To daje posebnu draž ovome društvu, jer stariji nas uče i prisjećaju se starine i običaja, starih pjesama, a mladost pak daje svoju ljepotu, svježinu, nasmijanost… Svakako priželjkujemo u svojim redovima više mladosti, i ovim putem pozivam sve Ličane (i ne samo Ličane) da pošalju svoju djecu ili ako su dobrog glasa neka nam se i sami pridruže u Zavičajnom društvu Sinac.

I ne zaboravimo onog koji nažalost nije doživio ovu veliku obljetnicu, gospodina Ivana Bogdanića koji je dao veliki doprinos za Liku i ovo Zavičajno društvo i ostavio iza sebe one koji nastavljaju tamo gdje je on stao.

Otac Ivan bio je jedan od osnivača Zavičajnog društva Sinac i kasnije kroz dugi niz godina biran za predsjednika ovog  društva. Puno je radio i činio za našu Liku i svoj rodni kraj, tako da je i cijela moja obitelj bila usmjerena na “život za Liku”. Iako nije glazbenik niti pjesnik, tata je napisao i uglazbio puno lijepih pjesama, koje naše Društvo rado izvodi, a još više te raduje kad su te pjesme prihvaćene u cijeloj Lici, pa i Hrvatskoj: “Lipa stara” (izvode je mnogi zagrebački zborovi), “Ličanine moja diko”, “Gackoj na izvoru”, “Iz Otočca u Sinac”, “Nad Gradinom misečina sija”, “Liko moja tamburice stara”…  Lijepe su to pjesme, koje su obogatile lički melos i dale mu jedan plemenitiji štih… (jer nije Lika samo Vuk magare na plot nagonio….), kaže Anamarija

25. studenog 2019. godine, povodom obilježavanja 40  godina postojanja, Zavičajno društvo Sinac Vas poziva na koncert koji će se održati u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu s početkom u 19h. Cijena ulaznice je 20,00kn, a može se nabaviti kod gospođe Marice Perković Bedross na broj mob: 091/5145-599. Na koncertu će nastupiti i brojni gosti, a neki od njih su: Zvonimir Tonković, Klapa Komin, KUD Lipa Sinac, Vladimir Pavelić-BUBI i brojni drugi.

Zavičajnom društvu Sinac želimo još mnogo godina djelovanja i neka se lička pjesma i lički običaji čuju i vide po cijelome svijetu!

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Privatna zbirka

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close