Bolesti koje se smatra direktnom posljedicom zanemarivanja higijene usta

Iva Biondić

“Briga o zubima i desnima ne utječe samo na zdravlje usne šupljine, usta su ulaz u vaš organizam – upozorilo je Američko društvo za zaštitu zuba nakon poražavajućeg ispitivanja koje je pokazalo da otprilike polovica Amerikanaca jednom dnevno ne čisti zube koncem i da čak petina na pere zube dva puta dnevno”, piše Business Insider.


S vremenom se pokazalo da loša higijena zuba i usne šupljine utječe na zdravlje unutarnjih organa, ali koliki je utjecaj se ne može provjeriti budući da ne bi bilo etično, ni u skladu s Hipokratovom zakletvom, da se napravi istraživanje u kojem ispitanici duže vrijeme ne bi prali zube.

Ovih deset bolesti se smatraju posljedicom loše higijene usta:

1. Bolesti desni

Neki ljudi ne znaju da za vrijeme pranja zubi desni ne bi trebali boljeti, ni krvariti. To su pokazatelji bolesti desni kao što je gingivitis od kojeg se desni crvene, natiču i krvare, a posljedica je bakterija koje se nakupljaju u plaku između zubi.

Periodontitis, napredovali gingivitis, uništava potporna tkiva zubi i kosti u usnoj šupljini i uzrokuje ispadanje zubi.

2. Gubitak zubi

U prosjeku, odraslim ljudima između 20 i 64 godina, nedostaje oko sedam trajnih zuba, a čak 10 posto Amerikanaca između 50 i 64 godina nemaju nijedan zub. neliječeni karijesi i gingivitis utječu na gubitak zubi. Piše 24sata.hr

Više na 24sata.hr


Foto: unsplash.com

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u