Vijesti

Znanost i dalje nije sigurna je li ova hrana zdrava ili ne

Gotovo svako istraživanje o hrani pobija ono prethodno.


Gotovo svaka nova studija o hrani pobija rezultate one prethodne i uglavnom se svode na to koja je hrana dobra, odnosno zdrava, a koja ne.  Dobro je znati da postoje znanstvenici koji vode računa o tome da jedemo zdravo, ali neka hrana je od nekad ozloglašene došla do toga da je ipak zdrava.

Mashable je izdvojio osam namirnica koje su bile na crnoj listi, a danas spadaju u grupu zdravih, koje je čak poželjno konzumirati svaki dan, te onih za koje smo mislili da su zdrave, no čini se da ipak nisu.

Jaja

Žumanjak se prema jednom istraživanju iz 2012. smatrao nezdravim, jer navodno sadrži puno kolesterola. No, prema istraživanju objavljenom iste godine, jednoj jaje dnevno, uključujući i žumanjak nije štetno i to neovisno kako ćete ga pripremiti.

Kava

Prema istraživanju iz 2007. kava jako loše utječe na oboljele od dijabetesa tipa 2 i čini im dugoročnu štetu. No, istraživanje od prošle godine, kojeg je proveo harvardski institut za javno zdravstvo pokazalo je da je kava kod onih koji su povećali njezin unos u periodu od četiri godine smanjila rizik od dijabetesa za 11 posto.

 Crno vino

Za vino se dugo godina govori kako je dobro za zdravlje, naročito krv i srce. Razlog je resveratrol, snažni antioksidant za kojeg se smatra da pomaže pri smanjenju krvnog tlaka. Istraživanje iz 1996. pokazalo je da crno vino smanjuje rizik od srčanih bolesti, ali od tada je objavljeno više istraživanja u kojima se tvrdi da je to mit, a neka druga podržavaju tezu da je crno vino zdravo.

Mlijeko

U djetinjstvu svakom djetetu se govorilo da moraju piti mlijeko, jer je zdravo za kosti, no neka istraživanja pokazala su različite efekte za muškarce i žene. Istraživanje iz 1990. pokazalo je da kalcij iz mlijeka pomaže za jačanje kostiju kod žena, a istraživanje objavljeno sedam godina kasnije pokazalo je da to isto ne vrijedi kod muškaraca.

Crveno meso

Ni za crveno meso nije jasno je li zdravo ili ne. Prema nekim istraživanjima nedostatak unosa crvenog mesa kod žena uzrokuje depresiju, prema jednom istraživanju iz 2013. crveno meso uzrokuje razne zdravstvene probleme, uključujući dijabetes tipa 2.

Čokolada

S čokoladom je slično kao i sa crnim vinom. Prema nekim istraživanjima čokolada smanjuje rizik od dijabetesa, objavio je Scientific American prošle godine. No, istraživanje koje pobija dobre strane crnog vina, donosi kako čokolada nema nikakav trajni dobar utjecaj na zdravlje.

Orašasti plodovi

Za orašaste plodove ste sigurno čuli da pomažu prilikom skidanja kilograma. No, isto tako ste čuli da imaju jako puno kalorija. Treba li ih jesti ili ne? Još uvijek ne znamo. Jedni tvrdi da su dobri, drugi da nisu.

Krumpir

Veliko istraživanje objavljeno 2011. proglasilo je krumpir najgorim neprijateljem za kilograme. No, prije dvije godine krumpir je proglašen zdravom namirnicom s visokim nutricionističkim vrijednostima, koji je bogat vlaknima.


Tekst: express.hr


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close