ZnanostTech

Zemlja se sastoji od dva planeta?

Astronomi koji su proučavali kako je nastao Mjesec sada tvrde da su našli dokaze da se Zemlja sastoji od dva planeta.


Manji planet, koji je nazvan Theia, zabio se u mladu Zemlju tolikom silinom da su se dva planeta doslovno stopila u jedan.

Ranija teorija o porijeklu Zemlje i Mjeseca sugerirala je kako je Theia okrznula Zemlju te su dijelovi našeg planeta završili u orbiti i od njih je nastao Mjesec.

No, Edward Young sa Sveučilišta Kalifornije (UCLA) sada kaže da to nije točno. Analizirao je kamenje s Mjeseca i otkrio da nema kemijski sastav koji bi ukazivao na drugi planet. Young kaže kako izotopi kisika nisu različiti između Zemlje i Mjeseca i da to pokazuje kako je Theia ravnomjerno pomiješana sa sastavom Zemlje. Naime, stijene na svakom planetu u Sunčevu sustavu imaju jedinstveni ‘potpis’ s omjerom izotopa kisika koji pomaže otkriti odakle su došli.

Da je Theia okrznula Zemlju, Mjesec bi se uglavnom sastojao od tog planeta i imao bi drukčije izotope kisika.

Sudar između tog planeta i mlade Zemlje dogodio se otprilike 100 milijuna godina nakon formiranja Zemlje, prije otprilike 4,5 milijarde godina.


Tekst: 24sata.hr

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close