Poljoprivreda

Željko Goldašić i Josip Martinović predstavljat će Hrvatsku sljedeće godine na Svjetskom natjecanju u oranju

U subotu 30. rujna 2023. godine 24 orača iz 12 županija odmjerilo je snage na 19. državnom natjecanju u oranju.


Poreč je bio domaćin najboljim oračima Hrvatske. U organizaciji Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO), Istarske županije, Grada Poreča i Ministarstva poljoprivrede održalo se 19. državno natjecanje u oranju.

Državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak naglasio je kako je ova godina veliki izazov za poljoprivredu i hrvatske poljoprivrednike, puna nepogoda i tržišnih poremećaja. „Ministarstvo poljoprivrede reagira pravovremeno svojim mjerama prema poljoprivrednicima. Ljubav i tradicija prema zemlji okupila nas je ove godine u Istri gdje slavimo poljoprivredu kroz natjecanje u oranju, koja je postala vodeća ruralna manifestacija u Hrvatskoj“, istaknuo je Majdak.

„Iako nisam znao da natjecateljsko oranje ima toliko elemenata ocjenjivanja, svjestan sam važnosti samog oranja u poljoprivredi i ponosan sam na sve naše poljoprivrednike. Tu su i naši brojni istarski poljoprivredni proizvodi i naš boškarin koji predstavljaju simbol Istre u zemlji i u svijetu“, rekao je župan Istarske županije Boris Miletić.

Gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić istaknuo je kako je ponosan ne samo na gradski turizam, gospodarstvo i sport, već i na poljoprivredu koju njeguju u ovom kraju. „Uz brojne poljoprivredne manifestacije, poljoprivredne škole i institute, te mnoga ulaganja u poljoprivredu, čast nam je da smo mogli ugostiti državno natjecanje u oranju“, kazao je Peršurić.

Natjecanja kod nas i u svijetu su prije svega simbol za obitelj, prijateljstvo i druženje. Oračka udruženja su velika zajednica koja stvara mali krug velikih ljudi. Iskustvo sudjelovanja na Svjetskom natjecanju oračima donosi nove vidike, poznanstva, znanja i želje te potiče vrijednosti koje trebamo njegovati“, istaknula je predsjednica HUONO-a Morana Tomičić.

Goldašić i Martinović idu na Svjetsko natjecanje u Estoniju

Natjecalo se 24 orača – 12 u kategoriji plugova ravnjaka i 12 u kategoriji plugova premetnjaka.
Prvo mjesto u kategoriji ravnjaka osvojio je Željko Goldašić iz Karlovačke županije. Drugo mjesto pripalo je Davidu Aleksi iz Vukovarsko-srijemske, a treće Mihaelu Sklizoviću iz Osječko-baranjske županije.

Prvo mjesto u kategoriji premetnjaka osvojio je Josip Martinović iz Koprivničko-križevačke županije. Drugo mjesto pripalo je Domagoju Vuku iz Krapinsko-zagorske, a treće Goranu Šebalju iz Virovitičko-podravske županije.

Pobjednik natjecanja iz svake kategorije ostvario je pravo sudjelovanja na Svjetskom natjecanju u oranju koje će se sljedeće godine održati u Estoniji.

Ekipno je pobijedila Koprivničko-križevačka županija.

Natjecatelje i njihovo oranje ocjenjuju certificirani suci koji sagledavaju više parametara. Svaka županijska udruga imenuje po dva iskusna i stručna suca sposobna pratiti orače kao treneri. Prilikom ocjenjivanja se ne ocjenjuje brzina nego kvaliteta oranja. Suci ocjenjuju sljedeće elemente: otvaranje prve brazde, naor, sjetveni sloj, ulaze i izlaze parcele, razor, pravac. Natjecanje se odvija po pravilima Svjetske oračke organizacije (World Ploughing Organization).


 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close