Zdravlje

Zbog čega je bitno piti vodu?

Ono što je našem organizmu svakodnevno potrebno, svakako je – voda. Bočicu vode treba uvijek imati kraj sebe – u torbi, na radnom stolu, dok se bavite nekom sportskom aktivnosti ili dok putujete. Poznata je činjenica da je poželjno dnevno popiti najmanje osam čaša vode ili točnije 2 litre. Kako to učiniti realnim?


Kada se probudite popite čašu vode, prije nego što doručkujete. Kako si ujutro umivamo lice tako trebamo umiti i naš organizam. Jer našem tijelu je potrebna voda nakon duge noći bez tekućine.

Popijte čašu vode svaki put kada perete zube u toku dana.

Napunite bočice vodom i držite ih u frižideru. Svaki put kada idete van iz svog doma ponesite sa sobom jednu bočicu. Popijtečašu vode poslije svake užine, bilo to gricaklica neka voćka ili sl.

Koji su to glavni razlozi zbog kojih treba piti vodu?

  • Zbog energije: Dok spavamo naše tijelo gubi tekučinu tako da se budmo omamljeni i iscrpljeni, kako bi smo se toga riješili najbolje je popiti čašu vode prije spavanja i kad se probudimo.
  • Zbog održavanja tjelesne linije:Kad god osjetite potrebu za hranom, vaš organizam vas vjerovatno vara. Prvo popite čašu vode ona će vjerovatno zagušiti osjećaj gladi, ako i nakon 20 minuta budete gladni onda nešto pojedite.
  • Zbog ubrzanja metabolizma: stručnjaci su utvrdili da ljudi koji imaju naviku da svakodnevno piju dosta vode (najmanje osam čaša dnevno) imaju brži metabolizam od onih koji vodu piju rijetko. Samim time, brže troše kalorije koje su unijeli tijekom dana.

Ako se bavite nekim sportom, vaše potrebe za vodom su vjerovatno veće nego kod osoba koje se ne bave ni sa čim. Ovih dana su veoma popularni tenis, razne vrste aerobika ili biciklizam. Pored dresa i tenisica, neophodni dio vaše sportske opreme je i – bočica sa vodom.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close