Kolumne

Zanimljive situacije koje doživljavaju naši knjižničari

U potrazi za inspiracijom, koja mi je ovih dana nekamo isparila, naišla sam na jedan zanimljiv članak o tome što su sve ljudi pokušali pronaći ili učiniti u knjižnici a nisu uspjeli. Pošto sam i sama doživjela neke zanimljive situacije za vrijeme obavljanja studentske prakse, pa su me tako tražili da prodam papir za umatanje kolača, jednom prilikom jedan gospodin je želio kupiti wc papir i slično, stoga sam ih odlučila dio ovog članka podijeliti s vama.

“Mjesto radnje: Središnji odjel

Vrijeme radnje: prije nove ere, kataložni ormarići su još u priči.

Ulazi čovjek s Korza. Prilazi pultu i traži limunsku kiselinu. Kolegica ustaje, prilazi katalogu, odabire slovo L, pronalazi predmetnicu, vadi ladicu, odlazi s njom na policu, pronalazi knjige. Knjige u kojima se govori o limunskoj kiselini. Okreće se, pruža ih čovjeku, on s nevjericom prima knjige u ruke, okreće se u čudu oko sebe i postavlja ključno pitanje: „A ovo nije apoteka?“. (u zgradi, s lijeve strane, drugi ulaz uistinu jest)”

“Mjesto radnje: Ogranak Turnić

Utrčava gospođa, pritrčava pultu i traži… „Čašice za minjone!“.

Nekoliko dana kasnije, jedna druga gospođa rado bi kupila lak za kosu. Ustanovljavamo da moramo poraditi na ponudi jer potražnja nadilazi naše mogućnosti.”

“Mjesto radnje: Kreativni laboratorij, onaj prostor ograđen staklom od hodnika koji vodi ka Striboru, odmilja zvanStaklenik

Ovdje uglavnom želite vratiti Striborove knjige. Zanimljivo je koje sve prepreke hrabro prelazite ne biste li, često i u polumraku, prišli uvučenom radnom stolu u kutu Staklenika, pritom ne sumnjajući u knjižnični prostor u kojem baš i nema polica knjiga… U kojem ponekad ljudsko biće vidite tek kad zaobiđete široki stup u središtu sobe, pregazite mreže žica i školskih torbi na podu i provučete se saginjući ispod prenisko postavljenih ukrasnih polica. Nekad s iskrenim i strpljivim, nekad samo s profesionalnim smiješkom (ovisno o svemu što je prethodilo vašem ulasku i o tipu posla kojim se trenutno bavimo) upućujemo vas preko puta. Ali gotovo nikad ne prestajemo se pitati kakva je to percepcija knjižnica u očima javnosti. U kojim bismo sve uvjetima uistinu mogli posuđivati knjige a da to vama ne bi bilo neobično?”

Kompletan članak pročitajte ovdje.

 

 

Izvor: gkr.hr | Foto: Đurđica Banić

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close