Ličko-senjska županija

Zajedno protiv trgovanja ljudima – lička policija educirala srednjoškolce

Manjak životnog iskustva i nedostatak informacija čini mlade ljude najranjivijom i najrizičnijom grupom žrtava trgovanja ljudima


Policijska službenica za prevenciju Policijske uprave ličko-senjske u suradnji s policijskim službenicima za organizirani kriminalitet održali su niz edukativnih predavanja u srednjim školama na području Ličko-senjske županije na temu „Trgovanja ljudima“.

Učenici završnih razreda Srednje škole Otočac, Srednje škole Plitvička Jezera, Srednje strukovne škole Gospić i Gimnazije Gospić educirani su o obilježjima kaznenog djela trgovanja ljudima, rizicima kojima su izloženi, važnosti prevencije odnosno važnosti samozaštitnog ponašanja svakog pojedinca, te važnosti dojave policiji svakog sumnjivog ponašanja koje se može dovesti u vezu s ovim kaznenim djelom.

Tijekom predavanja koristili su se sadržaji iz kampanje „Dvije djevojčice“ i preventivne akcije „Zajedno“ u kojima aktivno sudjeluju djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova.

Učenicima je skrenuta pozornost na činjenicu da manjak životnog iskustva i nedostatak informacija čini mlade ljude najranjivijom i najrizičnijom grupom žrtava trgovanja ljudima. Također im je istaknuto da je trgovanje ljudima jedan proces koji obuhvaća više faza: od vrbovanja preko transporta do eksploatacije osobe koja se tada pretvara u robu te se, na žalost, s njom postupa po principu ponude i potražnje.

U suvremenim uvjetima sve veću opasnost predstavlja pronalazak žrtve preko društvenih mreža preko kojih mladi ljudi sve više komuniciraju, što je posebno naglašeno tijekom predavanja.

Prikazan je i kratki film pod nazivom „Dvije djevojčice“ u kojem se prikazuju primjeri načina na koji se varaju djevojke, odnosno kako počinje njihovo iskorištavanje, te su navedeni i primjeri iskorištavanja mladića koji su bili žrtve trgovanja ljudima, a sve kako bi se ukazalo na rizik kojem su izložene mlade osobe koje su privlačnim ponudama o zaposlenju ili iz nekih romantičnih razloga odlučile promijeniti sredinu ili otputovati u druge zemlje.


 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close