ZnanostIzdvojeno

ZAHTJEVNA EKSPEDICIJA Speleolozi produbili jamu Nedam na Velebitu!

DO 1226 METARA DUBINE

Tijekom jedne od najzahtjevnijih ekspedicija na Velebitu speleolozi su produbili jamu Nedam do 1226 metara dubine i prikupili važne podatke za interdisciplinarna znanstvena istraživanja podzemlja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, javlja HRT.


U ekspediciji koja još traje, speleolozi su tjedan dana napredovali kroz mjestimično uske i hidrološki aktivne kanale, te na kraju preronili 30 metara dugačak i šest metara dubok potopljeni sifon.

Nakon sifona pronašli su nastavak jame, koji će biti predmet budućih istraživanja, priopćeno je iz Speleološkog odsjeka planinarskog društva sveučilišta Velebit, koje je uz NP Sjeverni Velebit i Komisiju za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza organizator istraživanja.

U ekspediciji koja je okupila blizu 50 speleologa, ključnu ulogu imale su djevojke: Jenny Barnjak iz HGSS stanice Gospić zaronila je u sifonu, dok su voditeljice ekspedicije bile Marina Grandić i Valentina Plemenčić iz SO PDS Velebit.

Postavljeni su podzemni bivci na dubinama 300, 600 i 900 metara za višednevne boravke speleologa u podzemlju, a jama je opremljena za istraživanja u lipnju.

Endemske velebitske pijavice, prisutne obično u dubljim dijelovima, opažene su i u gornjem dijelu jame Nedam, dok je led, koji je još prošlo ljeto bio prisutan u jami, ove godine nestao”, rekao je član ekspedicije Dalibor Paar.

Također, izvedena su interdisciplinarna znanstvena istraživanja s fokusom na geologiju, biologiju i klimu podzemlja te utjecaj klimatskih promjena.

Izvedenim istraživanjem utvrdit će se geološki profil i starost jame”, rečeno je.

Rezultati upotpunjuju podatke o izuzetnoj georaznolikosti i bioraznolikosti Sjevernog Velebita, dio kojih se može vidjeti u suvremeno opremljenom prezentacijskom centru Kuća Velebita u Krasnu.

Jamu karakteriziraju niske temperature, od dva stupnja Celzijeva u gornjem dijelu do četiri stupnja na dnu.

Prošle godine jama je istražena do dubine od 1021 metar.

Jama Nedam četvrta je jama u Hrvatskoj dublja od tisuću metara, a sve se nalaze u Strogom rezervatu Hajdučki kukovi i Rožanski kukovi, koji je dio NP Sjeverni Velebit.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: HRT | Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close