Tech

Vraća se era cepelina

Nova era velikih cepelina na samom je pragu osnivanja. Veliki zračni divovi spremaju se na nove letove, a predvodi ih cepelin Zmajev san američke tvrtke Aeroscraft.


Prije samo nekoliko dana, svijetu su prikazali letjelicu dugu 170 metara. Njezine zračne komore napunjene su helijem, za razliku od modela iz prošlog stoljeća koje je pogonio “problematični” vodik. Zbog svoje veličine, cepelin odjednom može prenijeti 66 tona tereta. To je dovoljno da u njega stane krdo od 12 slonova ili gotovo 800 ljudi. Kao prednost takvog zračnog broda ističu njegovu veliku neovisnost o pogonskom gorivu te da može sletjeti na gotovo bilo kakvu površinu. Zbog jednostavnog manevriranja, inženjeri su razvili nekoliko podvrsta cepelina jednake veličine koji će obavljati različite poslove.

Neki od njih će prevoziti vojnu ili medicinsku opremu, pomagati područjima pogođena potresom i poplavom te gasiti požare.

Zbog svojih kapaciteta, može ponijeti 12 puta više vode od kanadera kakve koristi Hrvatska vojska. Prikazana verzija može ploviti nešto brže od 200 kilometara na sat. Aeroscraft planira sagraditi i dvostruko duži cepelin, a taj bi nosio i do 250 tona tereta.


Tekst: 24sata.hr
Foto: dubrovnik-turistinfo.com
Video: youtube.com Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close