Kolumne

Voli me – ne voli me

Nedavno smo se prijateljica Maja i ja našle na livadi prepunoj ivančica. Naravno da smo odmah mahinalno uzele svaka po jednu i krenule trgati njihove latice kako bi odigrale „voli me – ne voli“. Nakon povratka kući malo sam razmišljala o tome i shvatila kako su bas ivančice odnosno cvijeće nekoć bile djevojčicama igračke.


Pričala sam već i o dječjim igrama i o načinu na koji su se djeca prije igrala pa je tako red da spomenem i cvijeće. Prije djevojčice nisu imale lutke, barbike i ostale igračke s kojima se današnje djevojčice igraju, već su svoje igračke pronalazile u prirodi. Tako je djevojčicama kroz proljeće i ljeto, dok su biljke u punom cvatu, najčešća zanimacija bilo cvijeće.

Prvo bi nabrale potreban broj cvjetova, a zatim bi svaka sebi plela vjenčić za glavu. Tu se moglo vidjeti koja je djevojčica spretna i vješta s rukama. Ponekad, ako su dječaci bili u blizini, oni su bili ti koji bi im ubirali cvijeće, dok bi one plele. Osim vjenčića, djevojke su znale kosu uređivati s cvijećem odnosno u spletene bi pletenice ubacivale cvijeće. Djevojku su od cvijeća, ali i stabljika plele i narukvice.

Na početku sam spomenula igru voli me – ne voli. To je također igra koju su ondašnje djevojčice izmislile. Vjerovale su da im upravo ta igra može proreći sudbinu. Naime, uzele bi svaku jednu ivančicu te su trgajući laticu po laticu govorile „voli me – ne voli me“ i strepile koja će latica ostati posljednja jer će ta zadnja značiti da ju voli ili ne voli. Osim ivančica, djeca su se igrala i s maslačkom. Stabljika od maslačka bila im je glavna zviždaljka. Ponekad bi se i natjecali tko će bolje i glasnije zazviždati.

Bilo kako bilo, djeca su se prije igrala u prirodi i sama sebi tražila igračke. Ružno je danas vidjeti livade kako zjape prazne te se na njima nitko ne igra. Djevojčice se više ne igraju ni s lutkama, a kamoli tek da će satima sjediti u polju i praviti vjenčiće za kosu. Iako, danas su u modi cvjetni vijenci ili trakice za kosu koje se kupuju od plastičnog cvijeća i nose na glavi.

Današnja djeca uz svu tehnologiju koja im je na raspolaganju nisu ni približno kreativna i maštovita jer sve dobiju na gotovo i ništa ne moraju sama osmišljavati. Maja i ja odigrale smo igru voli me – ne voli, a njen ishod zadržao nas je još malo da samo stojimo i uživamo u prirodi, a je li ishod istinit – možda vam otkrijem u nekoj drugoj kolumni.

 

Foto: Viktorija Rogić

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close