Tech

Vojnici budućnosti: spoj čovjeka i računala

„Mi smo Borg, otpor je uzaludan, bit ćete asimilirani”, popularna je fraza iz Star Trek franšize, koja se više i ne čini tek pukim dijelom znanstvene fantastike, barem ako je vjerovati nedavnom priopćenju proizašlom iz popularne američke vojne agencije The Defence Advanced Research Projects Agency (DARPA), prema kojem američke oružane snage namjeravaju razviti neuralni implantat koji bi povezao ljudski mozak i računalo na dosad neviđen način.


Navedeni projekt dio je programa poznatog pod nazivom BRAIN Initiative (Brain Research through Advancing Innovative Neurotechnologies), koji uživa značajnu potporu američkog predsjednika Obame. Kako navodi DARPA, cilj projekta, pod radnim nazivom Neural Engineering System Design (NESD), je stvoriti neurološki implantat maksimalne veličine do 1 cm3 koji bi služio kao svojevrsna poveznica između mozga i računala, prevodeći elektrokemijske impulse koje odašilju neuroni u strojni jezik razumljiv računalu, ali i obrnuto.

Kako je riječ o tehologiji koja je sve dosad praktički bila u povojima, što potvrđuju i trenutno operativna sučelja za povezivanje mozga i računala koja mogu istodobno pratiti tek stotinjak neurona, DARPA će morati izvesti pravi tehnološki skok ukoliko želi osmisliti sučelje kojim bi računalo istovremeno moglo komunicirati s čak milijun neurona. „Najbolja sučelja za povezivanje mozga i računala s kojima danas raspolažemo nalikuju na situaciju u kojoj dva superračunala pokušavaju komunicirati jedno s drugim služeći se prastarim modemom. Zamislite što će sve postati moguće kad unaprijedimo tehnologiju u tolikoj mjeri da dotična istinski spoji ljudski mozak i modernu elektroniku”, izjavio je voditelj projekta Phillip Alvelda.

Planirani izgled naprednog pješačkog sustava pod imenom Tactical Operator Light Operator Suit (TALOS), kod kojeg je planiran visok stupanj integracije čovjeka i tehnologije. (FOTO: US Army/DARPA/CNBC

Pročitajte cijeli članak na znanost.geek.hr


Foto: znanost.geek.hr / americanspecialops.com

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close