ZnanostZdravlje

Vitamin D rješenje za multiplu sklerozu?

Prema novom istraživanju znanstvenika s University of Cambridge, postoje značajni dokazi da bi vitamin D u budućnosti mogao biti tretman za multiplu sklerozu. Naime, vitamin D aktivira protein za koji se smatra da popravlja štetu na mijelinskom omotaču živčanih ćelija.


Podsjetimo, mijelinski omotač je masna materija koja obavija živčane ćelije i služi pravilnom provođenju električnih impulsa duž ćelija. Često ga upoređuju sa izlatorskom ovojnicom oko provodnika. Kod multiple skleroze mijelinski omotač ćelija mozga i leđne moždine propada, što onemogućuje živčanom sistemu da komunicira s tijelom, što se očituje kroz niz stanja i simptoma – fizičkih, mentalnih i psihičkih. Naše tijelo ima prirodnu mogućnost obnavljanja ovog omotača, ali ona s godinama slabi pa se bolest neminovno pogoršava s vremenom.

Istraživači s Cambridgea su uvidjeli da se protein nazvan receptor vitamina D veže za jedan drugi protein (RXR gama receptor) za koji je već poznato da ima ulogu u obnovi mijelinskog omotača.

Kada su znanstvenici dodali vitamin D u matične stanice mozga, gdje su ovi proteini bili prisutni, otkrili su da se proizvodnja oligodendrocita (ćelija koje stvaraju mijelinski omotač) povećala za 80%. S druge strane, kada su blokirali funkciju proteina receptor D vitamina, sam RXR gama protein nije uspio stimulirati produkciju oligodendrocita.

„Ovaj rad pruža nam značajne dokaze da je vitamin D uključen u regeneraciju mijelina nakon što je bolest počela. Godinama su znanstvenici tražili način da poprave štetu nanesenu mijelinu. Dosad se većina istraživanja vezanih za vitamin D fokusirala na njegovu ulogu u uzroku bolesti. Ovaj rad nam pruža značajne dokaze da je vitamin D uključen u regeneraciju mijelina nakon što je bolest počela. U budućnosti bismo mogli imati lijek za regeneraciju mijelina koji djeluje na principu ciljanja proteina receptora vitamina D”, otkrio je prof. Robin Franklin s MS Society Cambridge Centre for Myelin Repair.

 

Pročitajte cijeli članak na  znanost.geek.hr


 

Komentari

Komentara


Foto: healthination

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close