Znanost

VIDEO Mlada hrvatska znanstvenica na korak do lijeka za koronavirus

Kako zaustaviti koronavirus – istraživanje je na kojem je radila 30-godišnja Tinka Vidović. Rezultati do kojih je došla bioinformatičkom analizom pokazala su da bi već postojeći lijek za epilepsiju i migrenu mogao djelovati na koronavirus.


“Trenutno su istraživanja protiv karcinoma i HIV-a, pokazuje velika antitumorska svojstva i djelovanje protiv HIV virusa tako da nije prvi put da se otkrilo da bi mogao djelovati protiv virusnih infekcija”, kazala je doktorantica na Institutu MEDILS Tinka Vidović.

Njeno istraživanje valproične kiseline donijelo joj je nagradu. Na međunarodnom natjecanju na koje je stiglo 170 prijava, mlada znanstvenica osvojila je treće mjesto, a osnivač i znanstveni direktor Instituta MEDILS Miroslav Radman istaknuo je: “Uzela je originalni put, da bi se istražujući desetke tisuća lijekova vidjelo bi li neki od tih lijekova mogao biti možda bolje lijek za koronavirus“.

Ovaj lijek ne bi sprječavao ulazak virusa u organizam, već bi se borio protiv njegovih posljedica, objašnjava Radman: “Ovaj lijek, valproična kiselina bi spriječila da ulaze u stanice, ne sprječava ulaz u organizam. To bi radio imuno sistem, vakcina, spriječiti pri ulasku u organizam nego sprečava da stanica postane tvornica virusa”.

Vidović još ne zna hoće li se njeno otkriće u budućnosti koristiti u borbi protiv koronavirusa: ”To se ne može znati jer nisu počela klinička ispitivanja, u ispitivanjima je samo lijek koji je već poznat da bi mogao djelovati protiv virusa”.

Skromno dodaje kako se nada da će otkriće pomoći, ali da je za sve zaslužnija bioinformatička analiza. Kao da nije upravo ona sate i dane provela za računalom tražeći lijek.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close