KolumneSvemu unatoč

Veliki tjedan i ono što Uskrs nije

Turistička sezona je započela. Dramatične slike gužvi na graničnim prijelazima i naplatnim kućicama, kakve inače viđamo u ovo vrijeme, ali su svejedno dramatične, znak su proljetne euforije koji neki povezuju i s Uskrsom. Naveliko se već priča o uskršnjim praznicima, trgovački centri su po običaju prenatrpani, zečići skakuću i pilići se legu jer sve mora biti spremno za Uskrs. Štogod Uskrs bio, vjerovali u uskrsnuće ili ne, slavi se na sve strane i unaprijed.

I to pred Veliki tjedan, koji počinje Cvjetnicom, ili nedjeljom Muke Gospodnje, kako je nazivaju kršćani, odnosno oni koji bi Uskrs jedini i trebali slaviti. Ne zbog zatvorenosti, netolerancije ili diskriminacije, nego iz jednostavnog Razloga svega a to je Sin Božji koji je pobijedio smrt. Jedini od svih utemeljitelja religija, proroka, poslanika, gurua ili tražitelja istine. Na Cvjetnicu su u Jeruzalemu dočekali tog istog Isusa, Mesiju, bacali pred njega palmine grane i slavili ga. Baš kao što i danas mnogi slave a ne znaju što ili koga slave, mnogi od njih su klicali jer su očekivali silnog vojskovođu koji će ih osloboditi jarma ropstva. I bilo ih je među njima koji su samo pet dana kasnije vikali: „Raspni ga, raspni“, jer im je netko rekao da to viču, kao što i danas ima onih koji su spremni odreći se svoje vjere i svoga Krista zbog lažnih proroka i još lažnijih obećanja. Slušajte i čut ćete, pogotovo u predizborno vrijeme, kad će naši političari svakakvih uvjerenja, i ateisti i agnostici i nazovi kršćani i oni koji si utvaraju da su kršćani ili kršćanski konzervativci, dijeliti maslinove grančice i uskršnje košarice a da su daleko od istoga Krista ili preziru njegovu svetu Crkvu.

Veliki je tjedan ustvari vrijeme razotkrivanja naših stvarnih vrijednosti, tko smo i kamo idemo, tko je onaj kojemu smo uzvjerovali i jesmo li spremni odreći se svojega života poradi njega. Darovao nam je svoje tijelo i krv na Gospodnjoj večeri i tako na opipljiv način ostao zauvijek s nama. S križa nam je svojom žrtvom blagoslovio svako naše nastojanje biti u njegovoj blizini i doticati mu haljine. U Velikom tjednu svatko je od nas netko na Njegovom križnom putu i svatko je poškropljen njegovom otkupiteljskom krvlju.

Međutim, o tome nećemo previše čuti ni gledati. Možda u javnim medijima bude poneko izvješće o tradicionalnim uskršnjim običajima, kulinarskim receptima ili čuvarima Kristova groba koji će popadati na uskrsno jutro, ali zasigurno će se izbjegavati stvarna poruka uskrsnuća. Možda će netko između dva zalogaja šunke i mladoga luka, prije nego se tucne pisanicom, pomisliti da slavimo proljetno buđenje, pupanje listova i cvjetanje cvjetova, a uskrsna poruka koja odjekuje tisućljećima ostat će skrivena samo onima kojima se otvore oči na životnom putu za Emaus naš svagdašnji.
Neka nama našeg turizma, lako ćemo za ostalo.


 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close