Ličko-senjska županijaNovac

Večernji list: Lani iskorišteno 4150 subvencioniranih stambenih kredita, najmanje u Lici

MLADI NE KORISTE SUBVENCIJE

Lani je odobreno čak 4150 zahtjeva za subvencioniranjem kredita mladima, no i dalje se nastavlja trend da najviše subvencija za kupnju stana, kuće ili izgradnju kuće koriste mladi u najrazvijenijim gradovima i općinama Hrvatske, piše Večernji list.


Vladajući su shvativši da subvencije najmanje koriste mladi u slabije razvijenim i najnerazvijenijim općinama i gradovima omogućili im subvencioniranje kredita do 51% mjesečne rate prvih pet godina te još dvije godine za svako rođeno dijete, a Zagrebu i drugim najrazvijenijim općinama i gradovima ranije su subvencioniranje smanjili na 30% rate kredita, no ni to nije pomoglo u promjeni trenda.

Najmanje subvencioniranih kredita za mlade lani je bilo u Ličko-senjskoj županiji, tek njih 30 i to u šest općina i gradova, a na Gospić otpada njih 12.

“Županije koje imaju najveću depopulaciju imaju najmanji udio u strukturi subvencioniranih stambenih kredita za mlade, a smisao stambenog zbrinjavanja treba biti posebno u tome da te nerazvijene i opustošene županije u apsolutnom broju i postotku kredita imaju najviše odobrenih subvencioniranih kredita. Velik udio subvencioniranih kredita u najrazvijenijim gradovima i županijama znači samo pražnjenje ostatka Hrvatske i nastavak koncentracije stanovništva u velikim gradovima, kao u Zagrebu. U depopuliziranim općinama i gradovima mladima treba subvencionirati i do 2/3 rate kredita, pa čak i do tri četvrtine u onima koji najgore stoje, a u najrazvijenijima iznos subvencije treba smanjiti. Također, treba voditi računa da su veći iznosi subvencija za parove nego samce i veći za mlade u braku i s djecom nego za parove bez djece”, kaže demograf Stjepan Šterc.

Pročitajte više na Večernji list.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close