VijestiTurizam

Uz Slovence, bacamo najmanje hrane u EU, a do 2028. otpada će biti 30% manje

U Hrvatskoj godišnje u smeću završi 71 kilogram hrane po stanovniku.


Prosječno se u EU baci 131 kilogram hrane po stanovniku. Najodgovorniji u Uniji su Slovenci koji odbace svega 68 kilograma hrane po stanovniku u smeće, a odmah do njih smo mi sa 71 kilogramom.

Na vrhu ove neslavne liste je Cipar gdje se u smeću završi čak 379 kilograma hrane po stanovniku godišnje. Zanimljivo je da slijede zemlje s razvijenom društvenom i ekološkom sviješću, poput Belgije sa 250 kilograma po stanovniku i Danska sa 221 kilogramom. Pri samom vrhu po odbačenim količinama hrane su još Grčka, Portugal i Nizozemska.

U Hrvatskoj nastaje preko 286.000 tona otpada od hrane godišnje. Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede, ističe da iako smo na razini EU među zemljama s najmanjom količinom otpada od hrane po glavi stanovnika, nužno je raditi daljnje iskorake. To bi se trebalo raditi, navodi, provedbom mjera i aktivnosti sadržanih u novom Planu sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane do 2028. za kojeg je osigurano 5,7 milijuna eura.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, od ukupno odbačene hrane u Hrvatskoj 76% dolazi iz kućanstava, a 24% iz poslovnog sektora. Građani Hrvatske godišnje bace 129.616 tona jestive hrane te 86.726 tona nejestivog dijela. S druge strane, poslovni sektor godišnje izgubi 50.723 tona jestive hrane i 19.311 tona nejestivog dijela.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


 

Komentari

Komentara


Izvor: poslovni.hr | Foto: pexels.com

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close