Kolumne

Univerzalne trivijalnosti: Žbuka na licu

Ponedjeljak je! I mentalno mašem šefici Ivi koja je zadovoljna jer kolumnu pišem na vrijeme! Danas je zadnji ponedjeljak prije Božića 2015., i ja sam mislio posvetiti današnju kolumnu preuranjenom slavlju Božića koje je počelo u Zagrebu negdje u lipnju kad su postavili sve za PredPredPredAdventski doček Adventa na špici, trgu, Zrinjevcu i ostalim hotspotovima zagrebačke turističke agencije. Zašto sam odustao od tog plana? Prvo, danas je dan sa najkraćim danom, dakle najduža je noć. A nije samo geografski i kalendarski najduža noć, nego je i noć pala da mladež našu rvacku. Drugo, jer vidjeh nešto u tramvaju što me podsjetilo na učestalost situacije u čijim sam se raljama našao. Jadan je momčić ostao u šoku, i pomalo bljedunjav nakon toga. (iako mislim da je to zbog šminketine koja je u aerosolnom obliku došla na njegovo lice obraslo tek izniknulim dlač’cama.

(ulaziš u tramvaj, guraš se, laktariš, izbjegneš pandže Oružanih Snaga ZET-a, samo kako bi se našao licem u žbuku sa jednom mladom damom koja na sebi ima cca 4 hektara pudera, olovke i ostaloga što muškarci nemaju ni pojma kako se zove: šminketine za Krampusa)

Borute mnogo sakoični, siđi sa modnog oblaka i pomozi mu!

I koliko god bi htio pogledati u njene plave/zelene/sive/crne/smeđe oči, ne možeš. Ne možeš jer si je trepavice obavila crninom kao udovica. Kada bi se zabila u zid, definitivno bi mogla trepavicama obojat’ minimalno 10 kvadratnih metara sobe u koju god nijansu crne što je kantom nanijela na sebe. Svaki njen pokret u tom zbijenom prostoru što jest zagrebačna plava zmija, pratilo je raspršivanje njene šminke u aerosolnom obliku. Kao da je neka mutacija cvijeta i čovjeka koja svojim lunjanjem uokolo prenosi kao spore svoju šminku. Još je sve to super, da se ne vidi razlika od 20 nijasni između njenog vrata blijedog i tamnosmeđeg lica. I naravno, sve što je bilo potrebno jest blagi default duck face koji joj sjedi na faci kao konstantni podsjetnik da uvijek mora biti spremna na fotografiju.

I mene, ovako blago rečeno zanima: što je to? Koji je to jarac? (beeeeeee) Što dođe u pamet jedne mlade osobe da uzme špahtlu, šminku i kao zidar na sebe stavi količinu za koju je potrebno dizat građevinsku dozvolu? Što pokušavaš zaštititi svoje lice od drugih ljudi? Zašto? Why? Warrum?

Borute jaki, urazumi ih!

Šminka bi trebala samo naglasiti prirodna obilježja ženskog lica, naglašavati oči ili usne, umjereno i nenapadno, a ne omogućiti ženi da počne lovit Batmana po Gothamu kako bi ga zbrisala sa lica Zemlje.

heath-ledger-the-joker-133406
Jao, volim duge šetnje na plaži, male čivave, tulumariti do prek’sutra i lovit Batmana XOXO #lovely#makeup#chillsacurama#koke#ivanzak

Jel’ to potrebno? Još najbolje! Žene, neshvaćena stvorenja, ne našom krivicom, ČUPAJU SVOJE OBRVE I CRTAJU NOVE! Što je to? Kako antropolozi objašnjavaju taj fenomen? Je li postoji ijedno drugo doba u povijesti gdje su ljudi, nekulturološko motivirani, čupali dijelove tijela i zamijenili ih sa sintetičkim nacrtanim dijelovima. Imam ideju. Iskreno, ne sviđa mi se moj desni nožni palac. Imao sam jednu nesreću sa grickalicom za nokte, pa sam odlučio iščupat’ nokat i nacrtat’ si drugi. Samo je pitanje: kako nacrtat? Inače sam fan puntualizma, pa si mislim nacrtat’ nokat u tom stilu, sa 1000 točkica.

Gdje kupuješ uopće tu šminku?! U željezari gdje i mort kupuješ?

Borute bradati, urazumi ih!

Mislim, ne razumijem što je tu prelijepo, predivno i superlativično. Ako ću već voljet osobu koja izgleda kao da se sprema kao Viking napasti i opljačkati Irsku ili pokušava Škotsku obraniti od Dugonogog, onda ću se zaljubit u Williama Wallacea; aka Mel Gibson (mmmmmmmmmmmm Mel Gibson)

braveheart-freedom
De napadn’te onu šta izgleda ka’ ja!!!!!

Ako već želim cijeli spektar na nečijem licu, onda ću se, babe ti i bureka masnog, odlučit’ za nekoga tko ima razloga iza toga. Definitivno većeg razloga od obične svadbe ili izlaska u Roko.

AR610629_005_4_R.jpg
“Di ćeš koki'” “Idem u Roko!” “Uauuuuuu, koja šminkica XOXO”

Odi doma i zabij se u cornflakes. Da se bar to radi radi muških, ma jok vala. To sve radi njih. Da je bar to lijepo. Khm.. aj da pojasnim. NIJE LIJEPO! Nije lijepo kad izgledaš kao kad je tata napravio tebe divnu, a on radi u brašnu cijeli dan. Cijela ta stvar u biti maskira koliko su žene zapravo lijepe. Da ne govorimo o tome, da ako se i šminkate radi svojih muškaraca, i ne usudite se doći pred njih bez šminke, radite krivo! Ako te čovjek ne može prihvatit bez šminke, e onda bato, na krivu si se krušku popela, to ti mogu reć.

Borute dobro odjeveni, urazumi ih!

Ako ti muškarac kaže da se prestaneš šminkat: onda ga poslušaj, babe ti. Pa pogledaj ovo:

2bc2760a2909df8e2fd3b108fcbd9c1c
Ona je iznenađena, sretna, ljuta, tužna, zbunjena, ushićena, razočarana i ambivalentna: SVE U ISTO VRIJEME!

I još nešto da spomenem: šminka ne popravlja osobnost. Ako nemaš osobnost, ili ti je osobnost poluprobavljene mrkve u konju, dušo draga, sise i guzice će te do jedne razine dovest’, a nakon toga dolazi samoća, pad, usamljenost i udaranje glavom o zid. Nisam protiv šminkanja, kao što nisam protiv dobrog ukusa u odijevanju. Poanta je umjerenost. Naglašavanje, bez da se ponašaš kao da mi ograničavaš prava na zrak bez šminke u nosnicama, je stvar umjerenosti, i umjetnost sama po sebi.

Borute naočalni, urazumi ih!

Curke, ako vam je šminka mjerilo prema kojem se ravnate u životu, pa…. malo ste zastranile. Ako je to najbitnija stvar na svijetu, pa, onda su prioriteti malko nagnuti na krivu stranu.

Poanta priče: NE PRETJERUJ! Nit’ si klaun, nit’ Viking, nit’ srednjovjekovni Škot! Ti si mlada dama u zemlji bez Vlade i zaslužuješ najbolje!

Živjela ukusna šminka! (ne za jest) Živio aerosol! Živio Borut!


Foto: pinterest.com

 

 

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close