Kolumne

Univerzalne trivijalnosti – Ličani astronauti

Došli Švicarci u Lipu našu i rekli: “Vidiš ovo veliko polje usred Like? Ajmo napraviti stanicu za let u svemir!”

Logično ljudi! Logično! Zašto? Ako svi mogu iz Like u svijet, zašto se iz Like ne bi moglo u svemir, na Mars među zvijezde i drugi nepoznati teritorij. Dapače, planira se misija kodnog imena “L’Mars” (Lički Mars) u drugoj dekadi drugoga tisućljeća kojom će se kolonizirati Mars najboljim što Zemlja ima. Pošto su Nijemci na moru gdje hvataju rakove kože, Japanci na poslu, a Ameri u ratu, kocka je pala na Ličane.

Ali, nije to jedini razlog za odabir Like. Vodeći svjetski stručnjaci u selidbi od kuće, kraja i države: Stjepan Rogić iz Klanca, Ivan Rukavina iz Smiljana, Marica Jugović iz Čovića, Anka Pećina iz Gornjeg Kosinja i Luka Vrkljan iz Gospića svjedoče da odabir Like nije slučajan. Neki od razloga su ljudi sami. „Izuzetno čvrst narod, spreman na sve, izdržljiv i voljan da pobjegne što dalje može“ kaže Marica, koja je iz Čovića otišla u Australiju. „Ako itko može izdržati putovanje od više mjeseci, pa i godina, svemirom u limenoj kanti, to su Ličani“ smatra Stjepan koji nije želio otkriti mjesto prebivališta, no iz SOA-e saznajemo da se javlja iz Brušana. Zašto nije nigdje otišao, nije poznato, no činjenica da se u Brušanima krije dovoljna je da se opravda tajnovitost.

Plan je da se u tri navrata kolonizira Mars, a u tome pothvatu imenom pionira dičiti će se Ličani. Prvi val kolonizacije planiran je za 2025. kada će zaposlenici Hrvatskih šuma, njih 10 točnije, koje su našli u Zlatnoj potkovi kod Gospića, krenuti na 7-mjesečno putovanje do Marsa. Zbog reputacije koju imaju, tolerira se kašnjenje do 2 godine. Njihova će zadaća biti uspostavljanje i utemeljenje Novoga Gospića u podnožju OlympusaMonsa. Razlog utemeljenja NG-a u podnožju najvećega vulkana u Sunčevom sustavu je čisto sentimentalni, pošto žele zadržati osjećaj Velebita, Kapele i Plešivice u srcima junačkim. Grad će biti sagrađen od mješavine aluminija, titanija i bukve i biti će vjerna replika Gospića.

Drugi val kolonizacije planiran je godinu dana kasnije, s mogućim odmakom od 3 godine, zbog reputacije građevinara i mogućih malverzacija s građevinskim dozvolama pošto vlasti Marsa nisu izrazile niti negodovanje niti pretjeranu sreću zbog dolaska Hrvata. Drugi val je specifičan, jer će se sastojati od Ličana 2.1., tj Ličana s reproduktivnim sposobnostima Indijaca i Kineza kako bi maksimalizirali uspjeh misije “L’Mars”. Oni će napučiti zgrade i kuće NG-a, te će se zaposliti u marsovskoj verziji gospićkog Jyska, Zlatne potkove, Vrkljana, Brodomerkura, HighlandersPuba, pizzerije Tomislav i ostalih centara socijalizacije.

Treći val kolonizacije obaviti će Nijemci, Japanci, Rusi, Kinezi, Francuzi, Britanci i Bosanci i doći će popraviti štetu koju će svemirska dijaspora napraviti kroz nekoliko godina, tako da se treći val kolonizacije planira za 2035.

Što se tiče prehrane, Ličani su opet u prednosti. Lički krumpir je na glasu da raste po najgadnijim uvjetima. Dapače, toliko je žilav da može iz parketa rasti, čak nije ni potrebna zemlja koliko je žilav, čvrst i unatoč tome fin. Neovisno, graditelji NG-a će ponijeti sa sobom uz čekiće, pile, vozila, materijal i Velebitsko zemlju s Krbavskog polja kako bi na njoj uzgajali pravu hranu, a ne neki GejEmO. Sljedeće će biti službena hrana misije i Marsa: špek, luk, pršut, grah, krumpir na x načina, gulaš, kiselo zelje, sarma, pole, lički lonac, repa, koraba, gljive, puhovi, divljač, žganci i ostale mljacavice. Službena pića misije su: rakija (šljiva, loza, vilja), Ličanka (sve), kapućino i voda iz bunara babe Mande ispod Baukuše.

Shuttleovi su već sada poznati: Medvjed, Vuk i Sokol, i već se sada testiraju. Problem je bio sinkronizirati aerodinamične odlike vozila s izgledom brkova (Sokol), ličke kape (Medvjed) i uske boce za viljamovku (Vuk), no zadnja testiranja pokazuju da će i brk i kapa i boca bez problema doći do Marsa. U vozila su ugrađene cenzure na svaku glazbu osim ojkana, Slavka Sigurnjaka, Ličkih Drvosječa, Gorice Rukavine i Željka Tomljenovića. Himna misije je „Oj medvjede gorska životinjo“. Od životinja u misiji će biti prisutne krave, ovce, koze, konji, kokoši, vuk, medvjed, sokol i puhovi. Moto misije: „Pokraj Bilaja pa do zvijezda“. Sponzor misije je Macola, živjelo mu ime dovijeka! A zašto baš Mars? M.A.R.S: Mara Anina Rakiju Sprema! Sapienti sat.


 

Foto: Pixabay
Tekst: Marko Ivković

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close