EuropaIzdvojeno

Umjesto selidbe u Liku ključ u bravu: Zatvara se jedina mljekara u Primorsko-goranskoj županiji

KRAJ PROIZVODNJE

Do sredine svibnja Mljekara Tonka na Škurinjama, jedina mljekarska industrija u Primorsko-goranskoj županiji, nakon 75 godina proizvodnje u Rijeci u potpunosti će zatvoriti svoj proizvodni pogon, potvrdio je za Novi list direktor PIK-a Gino Pastorčić.


Premda je prethodno bilo najavljivano preseljenje mljekare u Liku, sada je sigurno da će se ona u potpunosti zatvoriti. Njezino je zatvaranje najavila i vijest o prestanku otkupa mlijeka od 190 kooperanata u Lici, međutim razlozi zatvaranja pogona su višestruki, a Uprava Prehrambeno industrijskog kombinata d.d. Rijeka na njih upozorava već godinama.

Obustavom otkupa mlijeka u Lici mljekara na Škurinjama u potpunosti je ostala bez sirovina i zatvara se”, rekao je Gino Pastorčić dodajući kako se na ovo pripremaju već neko vrijeme te objasnivši kako je glavni razlog zatvaranja pogona nedostatak domaće sirovine.

Brojni problemi

Naše mlijeko »Tonka« na tržište plasiramo kao domaće mlijeko iz Like i Istre i to je naša osnovna prednost. Proizvodnja već dugo vremena pada i, nažalost, ostali smo bez domaće sirovine. Kapacitet mljekare je preko 20 tisuća tona, a iz Like i Istre dobivamo manje od dvije tisuće tona mlijeka mjesečno, što znači da nemamo dovoljne količine domaćeg mlijeka da bi se pokrili troškovi proizvodnje i da bi mljekara opstala, pojasnio je Pastorčić. Naveo je i brojne druge probleme s kojima se mljekara suočava, a koji su posljedično i doveli do potpunog zatvaranja.

Tako se, uz nedostatak domaće sirovine, među razlozima zatvaranja Mljekare Tonka, ističu i povećani troškovi proizvodnje, cijene energenata i sirovina te skupe investicije potrebne za dostizanje zadovoljavajućih tehničkih uvjeta na trenutačnom postrojenju, ali i činjenica da prerađivačkoj industriji nije mjesto u gradu.

Više na Novi list.


 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close