Tech

Ugrađena proteza preko koje je moguć gotovo prirodan osjet

Mladić (28) koji je ostao paraliziran prije više od 10 godina zbog ozljede kralježnice postao je prvi čovjek koji ima osjet dodira u protezi koja je spojena direktno u njegov mozak.


Protezu su toliko dobro napravili da može čak i prepoznati koji mehanički prst mu se nježno dodiruje, navodi američka agencija DARPA, koja je vodila istraživanje i kliničko testiranje.

Muškarcu, čiji je identitet ostao tajan, ugradili su dva seta elektroda u mozak. Jedan je spojen na motorički kortekst, dio mozga koji je zadužen za pokrete tijela, a drugi na senzorni, koji je zadužen za osjet dodira.

Sama proteza je razvijena u Laboratoriju za primijenjenu fiziku Sveučilišta John Hopkins te su je opremili senzorima koji mogu prepoznati pritisak na pristima. Ti senzori će proizvesti signal koji putuje u mozak.

DARPA navodi kako su u prvim testiranjima muškarcu stavili povez preko očiju, a on je gotovo savršeno pogodio koji prst mu se dodiruje. Opisao je kako osjeća kao da mu netko dodiruje ruku.

U jednom su ga trenutku, bez najave, primili za oba prsta, ali je i to prepoznao i pitao ih pokušavaju li ga prevariti. To je uvjerilo znanstvenike da je osjet gotovo prirodan.


Tekst: 24sata.hr
Foto: trends.medicalexpo.com

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close