Kolumne

UDBINA: Život u “turskoj” Lici

Kad su Turci 1520. osvojili Liku i Krbavu, zatekli su gotovo praznu zemlju. Stanovništvo dotad gusto naseljene Like masovno se iselilo u sigurnije krajeve. Turci su se utvrdili u starim ličkim utvrdama, a jedno od najvažnijih središta turske vlasti u Lici bila je Udbina.


Staru utvrdu iznad Krbavskog polja Turci su proširili i ojačali. Za izgradnju su koristili kamen sa spaljene krbavske katedrale i samostana. Visoku okruglu kamenu kulu okružili su zidinama ojačanim zemljom. Zbog dobrog strateškog položaja utvrda je bila gotovo neosvojiva.

Jedan od najpoznatijih vladara Udbine bio je Mustaj-beg Lički. U muslimanskim narodnim pjesmama opjevana je hrabrost i pravednost Mustaj-bega. Kažu da Begovog poznatog konja Goluba nitko nije smio jahati. U njegovoj kuli na Udbini okupljali su se najveći turski ratnici, a beg je vodio računa o svim vojnim pohodima na tom području.

Udbina je bila najgušće naseljeni dio turske Like. Turci su ponovno naselili napuštenu Liku jer nisu imali koristi od prazne zemlje. Trebali su narod od kojega će ubirati poreze, vojnike koji će braniti granicu sa kršćanskim svijetom. Tko su bili novi stanovnici turske Like i čime su se bavili?

Osim paša i njihovih vojskovođa, pravih turskih obitelji u Lici nije bilo mnogo. Turci su Liku naselili Vlasima, doseljenicima s Balkana. Mnogi doseljenici su se poturčili, prešli na islamsku vjeru iz praktičnih razloga. Muslimani su plaćali manje poreze i smjeli su posjedovati zemlju. Poturčeni doseljenici živjeli su ispod utvrda i postajali su uspješni obrtnici, trgovci, činovnici i vojnici.

U turskoj Lici najteže su živjele malobrojne preostale katoličke obitelji koje su odbile preći na islam. One su bile najniži društveni sloj – raja. Muški članovi tih obitelji radili su kao kmetovi na imanjima turskih zemljoposjednika.

1689. godine hrvatska vojska protjerala je Turke iz Like. Udbinu nije bilo lako osvojiti. Dobro utvrđena utvrda osvojena je na jedini mogući način – opsadom. Turci su imali dovoljno hrane, ali na Udbini nije bilo ni jednog bunara. Kad su Turci ostali bez vode, kruh i pogače mijesili su krvlju zaklanih životinja. Nakon 18 dana opsade Turci su se predali i napustili Udbinu… Padom Udbine posljednja turska utvrda u Lici vraćena je Hrvatskoj.

Nakon oslobođenja od Turaka utvrda u Udbini prepuštena je propadanju. Danas je od utvrde preostao samo donji dio okrugle kule kao podsjetnik na teško razdoblje turske vlasti u Lici. Povijest se ponavlja, a sljedećih stoljeća dogodilo se još nekoliko valova iseljavanja iz Like. Depopulacija Like traje i danas pa možemo reći da se Lika od turskih osvajanja zapravo nikada nije oporavila…


 

Izvori: Z. Horvat, Turske kule i gradovi u Lici i Krbavi, Senj. zb. 40, 417-470 (2013), M.Marković, Ličani kroz prošlost, Znanost u džepu, Naklada Jesenski i Turk, 2006.

Foto:  Udbina, rekonstrukcija izgleda utvrde, autor nepoznat, slika preuzeta iz Ličkog kalendara, 1922.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close