DogađanjaVijesti

U Varaždinu prvi put obilježen Međunarodni dan rijeke Drave

Međunarodni dan rijeke Drave prvi put je u nedjelju obilježen u Varaždinu predavanjima o vodi i kvaliteti vode u organizaciji Grada Varaždina, Sveučilišta Sjever, Gradskoga muzeja Varaždin i Hrvatskih voda.


Drava izvire u južnome Tirolu u Italiji, duga je 720 kilometara i prolazi kroz Italiju, Austriju, Sloveniju, Mađarsku i Hrvatsku, a grad Varaždin smjestio se do rijeke, ne na samoj rijeci. Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok uvodno je istaknuo da je Drava za Varaždin i njegove građane neprocjenjivi biološki i prirodni resurs, ali i urbano stanište.

Trebalo bi ga na pametan i obziran način, ne remeteći sklad u prirodi, koristiti za urbane svrhe. Varaždin, nažalost, ima tu veliku nesreću da je bježao od rijeke. Međutim, možda je to danas i dobro s obzirom da je u socijalizmu bilo dosta neprirodne intervencije, betonizacije, pa je možda dobro da smo uspjeli Dravu ovako sačuvati, rekao je Čehok. Podsjetio je da je Drava danas međunarodno zaštićena kao biorezervat prirode.

Varaždin prvi put obilježava Međunarodni dan rijeke Drave

Lovorka Gotal Dmitrović sa Sveučilišta Sjever istaknula je da, potaknut susjednim državama te gradovima Koprivnicom i Osijekom, Varaždin prvi put obilježava Međunarodni dan rijeke Drave.

Pretpostavlja se da do 2050. oko 40 do 50 posto stanovništva neće imati vodu za piće. Naša Drava još je dovoljno čista da se može pročistiti u vodu za piće, kazala je Gotal Dmitrović, a Andrea Varga iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, govoreći o kvaliteti vode Drave i pritoke, rekla je da su površinske vode uglavnom kvalitetne.

Pomori riba dogodili su se  2013. i 2017. Prošle godine na Dravi došlo je do iznenadna onečišćenja kada je pala razina kisika i uginulo dvije tone riba. Površinske vode, ovisno o lokaciji, relativno su dobre kvalitete. Problem je na području s intenzivnom poljoprivredom, zbog povišenih nitrata i nitrita, a kod rijeke Bednje zbog otpadnih voda na tri lokacije, upozorila je Varga.

Na skupu u varaždinskoj palači Herzer predstavljena su dva projekta. Dorotea Solomun iz gradske Turističke zajednice predstavila je projekt “Zelimo želimo”, hrvatskih i slovenskih partnera kojemu je cilj razviti turističke sadržaje na temelju kulturne i prirodne baštine, u Varaždinu konkretno gastronomiju, a Zdenko Kereša iz Hrvatskih voda projekt “Drava life” kojim se želi poboljšati ekološko stanje rijeke Drave i njezinih ekosustava te poboljšati obrana od poplava duž 300 kilometara dugoga toka rijeke Drave u Hrvatskoj.

Postavljena je i izložba fotografija Zdenka Kereše “Tragovi nanosa” s fotografijama donjega toka rijeke Drave u Podravini te gornjega toka rijeke Koshi u Nepalu.

 

Izvor: HINA - Hrvatska izvještajna novinska agencija | Foto: wikimedia commons

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close