Posao

U posljednje tri godine s polica trgovina u Hrvatskoj povučeno 304 proizvoda: “Ljudi nisu ovce”

Vrlo česte obavijesti o povlačenju zdravstveno neispravne hrane s tržišta potiču na pitanja koliko je sustav kontrole efikasan.


Nedavno je s tržišta povučena Domaća kobasica Ravlić jer je u sebi imala bakteriju iz roda Salmonella. Riječ je o bakteriji koja uzrokuje salmonelozu, bolest koja se manifestira kroz proljev, vrućicu, abdominalne grčeve, a mogući su i teži oblici ako bakterija iz crijeva uđe u krvotok. Zaraza ovom bakterijom nije nimalo bezopasna za ljudsko zdravlje, a ipak je, unatoč vrlo strogom europskom, pa i hrvatskom sustavu kontrole sigurnosti i kvalitete hrane, završila na tržištu, a potom u hladnjacima i crijevima potrošača.

Domaća kobasica iz mesnice Ravlić tek je jedan od ukupno 69 proizvoda koji su ove godine (do 4. listopada) povučeni s tržišta. Ukupno je u posljednje tri godine, odgovaraju iz Državnog inspektorata (DIRH), zbog nesukladnosti i zdravstvene neispravnosti s polica trgovina u Hrvatskoj povučeno 304 proizvoda. Najviše ih je povučeno 2021. godine, njih 118, i to, zanimljivo, najčešće onih koji dolaze s tržišta Europske unije (53 proizvoda).

Od ukupno povučenih proizvoda tako je s područja EU-a posljednje tri godine bilo njih 125, iz trećih zemalja 84, a iz Hrvatske 54. Također, 2021. najčešći razlog povlačenja hrane bili su pesticidi, a prošle i ove godine mikroorganizmi (bakterije, virusi, paraziti).

Svijest o sigurnosti hrane sigurno je povećana. Današnjem je potrošaču iznimno važno da je hrana koju konzumira i kupuje barem zdravstveno ispravna. No, provjera te ispravnosti i kvalitete postaje sve teža.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


 

Komentari

Komentara


Izvor: poslovni.hr | Foto: Josip Durdov

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close