Scena

U Ninu je pronađeno neobično arheološko nalazište

U Ninu je pronađeno neobično arheološko nalazište. Amfore u pijesku, pravilno poredane, koje su najvjerojatnije služile kao zid ili možda dio nečijeg vrta. Ako se znanstvenim analizama utvrdi da su pretpostavke točne, bit će to prvi antički vrtovi u zidu dosad nađeni.


Pronaći amfore u Ninu, u gradu na ruti Rimskih careva, nije ništa neobično. No, amfore, na koje su ovih dana naišli arheolozi, na dugoj pješčanoj ninskoj plaži, pobudile su njihovu pozornost, i dakako, znatiželju.“Zanimljive su po tome što nisu nabacane, znači nije riječ o potopu broda, nije nabacan materijal bez veze, sve su postavljene u nizu”, kazao je za HRT Mate Radović iz Muzeja ninskih starina.

Poredalo ih se, na ovom dijelu koji se istražuje, njih 60-ak. A u ninskim amforama, još je nešto neobično – u njima nije ni vino, ni ulje. Ono što je zanimljivo, svaka ili skoro svaka ima u sebi nekakvu vrstu vegetacije, koja je unutra najvjerojatnije rasla. To vidimo po lomu stijenke, da je biljka rasla iznutra prema van, objašnjavaju u Arheološkom muzeju u Zadru.

O kojim je biljkama riječ, koliko su stare, znat će se nakon znanstvenih analiza, a zatim i više o tome čemu su služile i zašto su se našle u amforama. Jesu li Rimljani u amforama uzgajali cvijeće ili ljekovito bilje te jesu li kamene ploče nekad bile morski obrambeni bedemi? Zasad tajnu znaju i čuvaju nepregledne pješčane ninske uvale..


Tekst: dalmacijanews.hr

Foto: Wikimedia Commons


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close