ObrazovanjeKarijeraIzdvojenoPromo

U gospićkim osnovnim školama odigrane kazališne predstave o djetinjstvu Nikole Tesle

Učenici viših razreda OŠ Ante Starčević, OŠ dr. Jure Turića i OŠ dr. Franje Tuđmana početkom svibnja imali su priliku kroz kazališne predstave upoznati se s najranijim počecima stvaralačkog genija Nikole Tesle. Predstavu “Mali Tesla” producirao je i izveo Kotar Teatar, a sve u sklopu projekta “KaRijERA i JA” čiji je nositelj Tehnička škola Karlovac. Cilj izvođenja predstava bila je promocija strukovnih zanimanja iz područja elektrotehnike i računalstva osnovnoškolcima. 

Predložak za predstavu bila je Teslina autobiografija “Moji pronalasci” u kojoj je detaljno opisano njegovo odrastanje i školovanje u Smiljanu, Gospiću i Karlovcu. Adaptacija koju je napravio Kotar Teatar fokusirala se na njegov odnos s roditeljima i začetak kreativnog znanstvenog i tehničkog razmišljanja koje je stubokom promijenilo svijet. 

Režiju i dramaturgiju predstave “Mali Tesla” potpisuje Mario Kovač, scenografiju Kovač i Matija Kezele, dok je za kostimografiju bila zadužena Tihana Ostreš. U predstavi igraju Nikolina Majdak, Nikola Nedić i Matija Kezele, koji je ujedno i producent te asistent redatelja. Tehnički voditelj je Kristijan Paučnik. 

Predstava “Mali Tesla” odigrana je i na području Karlovačke županije, i to u OŠ Švarča, Rečica, Braća Seljan, Dragojle Jarnević, Dubovac, Grabrik, Skakavac u Karlovcu, OŠ Vladimira Nazora i Ivana Gorana Kovačića u Dugoj Resi te OŠ Ivane Brlić-Mažuranić i Prvoj osnovnoj školi u Ogulinu.

Tehnička škola Karlovac nositelj je projekta KaRijERA i JA čiji je cilj uspostaviti programske i kadrovske uvjete koji će unaprijediti praktično učenje za učenike i odrasle polaznike strukovnog obrazovanja u sektoru elektrotehnike i računalstva Regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole Karlovac. 

Konkretno, u tijeku je modernizacija programa za elektrotehničare, elektroinstalatere, elektromehaničare, tehničare za mehatroniku, tehničare za elektroenergetiku, elektroničare, telekomunikacijske montere te autoelektričare. Neke od tih programa učenici će moći upisati u Strukovnoj školi Gospić koja je jedan od partnera projekta, zajedno sa Srednjom školom Slunj, Obrtničkom i tehničkom školom Ogulin te Elektroindustrijskom i obrtničkom školom Rijeka. 

Učenici će u svim navedenim školama u budućnosti dobivati modernizirana znanja kako bi se mogli zaposliti na dobro plaćenim radnim mjestima, ili nastaviti obrazovanje kroz visokoškolske ustanove.

*Sadržaj publikacije / emitiranog materijala isključiva je odgovornost Tehničke škole Karlovac. Projekt je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Za više informacija o EU fondovima www.strukturnifondovi.hr.
 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close