Znanost

Traže se jelenak i strizibuba, nagrada nalazniku!

Iako ih možda ljudi smatraju samo nametnicima, bube su itekako bitne za naš okoliš. Prema njihovoj brojnosti i stanju biolozi prate stanje u ekosustavima i puno lakše mogu zaključiti kada nešto nije uredu. Trenutno su u potrazi za tri vrste, jelenkom, alpinskom strizibubom i velikom četveropjegom strizibubom, piše 24sata.hr


Zbog toga je i ove godine Državni zavod za zaštitu prirode raspisao natječaj za sve ljude u kojem traže, ako ih ugledaju, da im pošalju datum, GPS lokaciju (ili opisno mjesto ako nemate GPS), vrijeme opažanja te vaše ime i prezime na mail [email protected]. Uz to, sve mole da ih fotografiraju ili snime te im pošalju fotografije ili snimke buba. Nagradu će dobiti svaki 100. prijavljeni nalaz te oni koji su uhvatili najbolju fotografiju ili video buba.

Razlozi, koje su naveli zašto su im bitne, su sljedeći:

1. Pripadaju jednoj od najugroženijih skupina kornjaša – saproksilnim kornjašima, čije se ličinke hrane umirućim i raspadajućim drvetom.

2. Bogatstvo saproksilnih kornjaša odražava očuvanost, kvalitetu i raznolikost staništa te se stoga često koriste kao indikatori stanja ekosustava.

3. Ugrožene su zbog promjena povoljnih životnih uvjeta i uništavanja staništa gdje obitavaju (nedostatak trulih stabla i panjeva bitnih za razvoj ličinki, prekomjerna sječa šuma i slično).

4. Navedene su na dodacima EU Direktive o zaštiti prirodnih staništa i divlje faune i flore Europske unije, zbog čega je Hrvatska odredila područja važna za njihovo očuvanje koja su dio Ekološke mreže Republike Hrvatske, a time i Natura 2000 ekološke mreže Europske unije, a njihovo je stanje očuvanosti Hrvatska dužna pratiti i očuvati ga u povoljnom stanju.

Inače, ovu akciju pokrenuli su 2015. Tada su dobili 121 dojavu. Taj broj se u 2016. povećao i dosegnuo 523 dojave.

Donosi 24sata.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close