Turizam

TJEDAN NOVALJE: Od “Antonja” do “Fešte od maja” – tradicionalne manifestacije u Novalji

U “Tjednu destinacije” donosimo zanimljive i malo poznate činjenice o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini ličkih i hrvatskih turističkih destinacija. Deveti “Tjedan destinacije” posvećen je Novalji, gradu Ličko-senjske županije smještenom na sjeverozapadu otoka Paga.


Građani i posjetitelji Novalje već dugi niz godina uživaju u velikom broju kulturnih, zabavnih i gastronomskih manifestacija koje pomažu u očuvanju tradicije i običaja ovoga kraja. Kalendar događanja u Novalji započinje u siječnju tradicionalnim Karnevalom, a završava u prosincu “Novaljskim raspivanim Božićem”. Koje sve manifestacije možete posjetiti u Novalji tijekom godine, pročitajte u drugom nastavku “Tjedna Novalje”.

Karneval

Karneval u Novalji započinje već sredinom siječnja. Subotom navečer priređuju se karnevalske zabave, a posljednji dan prije korizme je vrhunac karnevala kad se na glavnom gradskom trgu okupljaju maskirane skupine i spaljuje “Jure”, glavni krivac za sve nedaće protekle godine.

Uskrsni doručak

Od 2001. godine na Uskrsni ponedjeljak u prijepodnevnim satima na glavnom gradskom trgu u Novalji organizira se tradicionalni Uskrsni doručak. Uz bogati glazbeni program, posjetiteljima se nude domaće autohtone delicije karakteristične za uskrsno vrijeme poput domaće šunke i pite od poznate paške skute. Osim što je odlična prilika da se građani Novalje okupe i druže u dobroj blagdanskoj atmosferi, Uskrsni doručak najavljuje početak nove turističke sezone.

Fešta od maja

Uoči praznika 1. svibnja u Novalji se organizira gastronomska i ekološka manifestacija po imenu “Fešta od maja” na kojoj posjetitelji mogu uživati u bogatoj ponudi domaćih otočkih delikatesa koje su pripremili novaljski ugostitelji. Sastavni dio ovog događaja je bogati glazbeni program.

Dječji Festival Antonja

Na blagdan svetog Antuna, 13. lipnja, Grad Novalja slavi svoj dan. Još od 1998. godine uoči Antonja u Novalji se održava dječji festival na kojemu nastupaju djeca školskog uzrasta.

Novaljsko kulturno ljeto

Uoči Antonja u Novalji započinje Novaljsko kulturno ljeto, višednevno događanje bogato kulturnim, zabavnim i sportskim sadržajima. Na Novaljskom kulturnom ljetu posjetitelji mogu uživati u umjetničkim izložbama, koncertima ozbiljne, klapske i zabavne glazbe, nastupima folklornih skupina, kazališnim i filmskim predstavama na otvorenom, sportskim natjecanjima… Unutar Novaljskog kulturnog ljeta održavaju se koncerti klasične glazbe pod imenim Novaljsko glazbeno ljeto te Novaljski trijatar koji okuplja poznata glumačka imena i vrhunske predstave.

Festival pisme nakanat

Oko blagdana svete Katarine, zaštitnice Župe Novalja, u Novalji se održava popularni Festival pisme nakanat otoka Paga. Ovim Festivalom želi se očuvati “pjevanje nakanat”, tradicionalno pučko pjevanje karakteristično za otok Pag koje izvode dvije osobe. Festival se održava se od 2003. godine, a na njemu sudjeluju parovi pjevača s cijelog otoka.

Novaljski raspivani Božić

Još od 1997. godine tradicionalni klapski koncert po imenu “Novaljski raspivani Božić” pjesmom upotpunjuje  i uljepšava Božićne blagdane u Novalji. Koncert se održava između Božića i Nove godine u Župnoj crkvi svete Katarine u Novalji, a na priredbi sudjeluju otočne i gostujuće klape.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Visit Novalja Facebook

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close