Tech

Tesline baterije napajat će domove

Baterije nisu jeftine, ali u Tesli se nadaju da će privući one koji imaju solarne sustave i žele smanjiti ovisnost o električnoj mreži. Ugradnje kreću već od ljeta


Tesla Motors, kompanija Elona Muska, u četvrtak je predstavila svoj plan kojim žele svoje poslovanje proširiti dalje od automobila. Njihove zidne baterije moći će električnom energijom napajati domove i tvrtke. Musk je u predstavljanju rekao kako će baterije skladištiti energiju dobivenu od Sunca i služit će kao rezerva u slučaju nestanka električne energije.

Uz pomoć ovakvih baterija u Tesli se nadaju da će sve više korisnika koji ulažu u solarne sustave biti manje ovisno o električnoj mreži i da će biti privlačna alternativa u udaljenim područjima. Same baterije bit će stalno online te će Tesli slati podatke o korištenju. Tijekom ljeta planiraju slati prve baterije na ugradnju, koja bi trebala biti prilično jednostavna.

– Tesla Energy je ključni korak u misiji proizvodnje električne energije bez štetnih emisija – navodi se u izjavi kompanije koja sada kaže da su energetski inovator.
Punjive zidne Li-Ion baterije proizvodit će se kao i one za automobile, a Powerwall baterije instalaterima će prodavati za 3000 dolara (7 kWh), dok će snažnija od 10 kWh stajati 3500 dolara. Tvrtkama će nuditi Powerpack baterije, no njihovu cijenu nisu objavili.

Tržišni potencijal ovog projekta je ogroman, navodi BBC u svojoj analizi, osobito ako se uzme u obzir da se ljudi polako okreću od fosilnih goriva. Ovo je dugoročniji projekt, kojem je velik izazov prenijeti poruku kupcima, koji moraju u startu izdvojiti velik iznos. Tu je naravno i konkurencija.

Inače, baterije se već i koriste. Tesla je s tvrtkom SolarCity opremila 300 domova u Kaliforniji te neke poslovne prostore. Do kraja godine planiraju biti u Njemačkoj i Australiji.


 

Tekst: 24 sata
Foto:”14 08 21 Tesla car in Celebration FL 01” by ReubenGBrewerOwn work. Licensed under CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.


 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close