Tech

Termalne kamere mogu otkriti jesmo li pili

Znanstvenici sa Sveučilišta u Patrasu, Grčka, napravili su algoritam koji prema temperaturi lica otkriva koliko ste alkohola popili. Analiza čela i nosa sa 90 posto točnosti ustanovljava je li osoba pila.


Grčki znanstvenici kreirali su algoritam koji otkriva stupanj intoksikacije alkoholom gledajući temperaturu lica, osobito čela i nosa.
Stručnjaci kažu da bi ova tehnologija u skoroj budućnosti mogla biti instalirana u automobile i kamione da se otkriju pijani vozači prije nego se dogodi kakva nesreća. Ili otkriju i odvoje pijani navijači koji izazivaju incidente na utakmicama.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Patrasu uzeli su termalne infracrvene fotografije 41 lica dobrovoljaca, prije i nakon što su popili 4 čaše vina.

90 posto sigurnosti

Termalne kamere otkrile su zračenje u snopu infracrveng spektra i kreirali slike zračenja gdje su topla područja crvena, a hladnja plave boje. Alkohol je neke dobrovoljce opio više nego druge, a svi su imali sadržaj alkohola u krvi najmanje 50ml alkohola na svakih 100ml krvi. Ovo je limit za pijanu vožnju u većini zemalja Europske Unije .

Nakon toga znanstvenici su upotrijebili umjetnu mrežu neurona da bi usporedili slike posve trijeznih i onih koji su popili, piksel po piksel.

Ustanovili su da je temperatura čela i u manjoj mjeri nosa, najbolja indikacija da je osoba pila te napravili algoritam koji prepoznaje intoksaciju alkoholom sa 90 posto sigurnosti.

U studiji, objavljenoj u Forensic Journal International, kažu da je najvećim dijelom čelo ono koje mijenja temperaturu konzumacijom alkohola.

Napadaji topline

Algoritam je funkcionirao i na licima osoba koja nisu sudjelovale u istraživanju i bez da ih se uspoređuje s trijeznima. Mnogim ljudima je toplije i imaju napadaje vrućine nakon konzumacije alkohola, uzrokovane kemijom u mozgu i u sustavu za cirkulaciju.

Kada se alkohol asorbira u krvotok povećava se broj otkucaja srca i tlak širi krvne žile da bi krv kolala brže, što kod većine ljudi uzrokuje rumenilo. Alkohol pogađa i hipotalamus koji regulira tjelesnu temperaturu.

Znanstvenici u Njemačkoj već rade na tome da se spriječi sjedanje za volan pijanih vozača analizom njihovog govora. U prosincu su objavili da su stvorili prvu bazu podataka uzoraka pijanog govora koja bi se mogla upotrebljavati u provjeri pijanstva slušanjem vokalnih problema.

Znanstvenici s Ludwig Maximillian Sveučilišta u Munchenu zajedno sa Legal Medicine institutom načinili su bazu podataka nazvanu ‘Govor pijanog tijela’. Od 2007 do 2009. godine davali su ljudima veće količine alkohola prije nego li su razgovarali s njima.

Otkrivanje kroz govor

Poslali bi ih na vožnju autom, naravno, na mjestu suvozača, zaustavljali auto, razgovarali s njima i to snimali za kasnije analize. U javno dostupnoj bazi podataka su trenutno 162 razgovora njemačkih žena i muškaraca.

Uz ovo, znanstvenici sa Queens College i Columbia University, kreirali su algoritam koji može ustanoviti da li je osoba pila kroz slušanje uzoraka govora. Našli su da algoritam može prepoznati uzorak pijanog govora otprilike isto kako identificiraju akcent osobe.

Obilježja pijanog govora je zamuckivanje, glas ima tendenciju povisivanja I riječi se počinju izgovarati nerazgovjetno. Znanstvenici se nadaju da će se softver moći koristiti na bravama automobila i da pijani vozači neće moći pokrenuti vozila, možda pitajući ih nekoliko pitanja te analiziranjem vozačevog glasa.


Tekst: telegram.hr

Foto: Wikimedia Commons

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close