Ličko-senjska županijaObrazovanjeKarijera

Terenska nastava u Lici: Studenti agronomije posjetili Otočac i Zavižan

Studenti dvaju smjerova diplomskog studija Agrobiznis i ruralni razvitak te Ekološka poljoprivreda i agroturizam s Agronomskog fakulteta u Zagrebu 25. i 26. svibnja 2022. posjetili su Otočac, Krasno i Zavižan. U pratnji četiriju profesorica, a u sklopu projekta „Unapređenje stručne prakse na preddiplomskim i diplomskim studijima Agronomskog fakulteta“, obišli su nekoliko obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i poslušali predstavljanje nekoliko projekata.


U Otočcu ih je ugostila Hrvatska gospodarska komora i gđa Irena Banić gdje su se susreli s gđom Dragicom Jerkov iz tvrtke Fema d.o.o. koja im je predstavila projekte EKO-LIKA GREENNovation i Aeroponik. Zeleno-poduzetnički projekt proizvodnje ekološkog gnojiva od ovčje vune oduševio je studente i profesore te su svojim komentarima i pitanjima pružili puno podršku tom i sličnim projektima koji istovremeno rješavaju probleme lokalnih zajednica, u ovom slučaju problem otpada i posebice problema s kojim se suočavaju poljoprivrednici, i stvaraju inovativni i ekološki poželjan proizvod. Vuneni peleti imaju brojne pozitivne učinke na tlo i studenti agronomije jedva čekaju da dođu na tržište.

Studenti su zatim posjetili dva inspirativna OPG-a u Otočcu, OPG Nataše Bronzović (Bronzi-Bee) i ekološki OPG Helene Bronzović. Gđa Nataša Bronzović predstavila je studentima proizvode i inovacije koje ona i suprug stvaraju od meda svojih pčela, kao što su balzam za usne s lavandom i medom, imuno-med s peludi i propolisom te medolada – najzdraviji slatki namaz od meda i čokolade. Studentice su isprobale i doživljaj api-inhalacija – udisanje zraka izravno iz košnica te zaključile da su sjajne za dišne puteve. Bronzi-Bee gospodarstvo oduševilo je studente! Lika s ovakvim poljoprivrednicama može samo prosperirati!

Sljedeće oduševljenje bilo je gospodarstvo gđe Helene Bogdanić koje je bilo posebno zanimljivo studentima ekološke poljoprivrede koji su s gđom Bogdanić usporedili poneka teorijska znanja s praktičnim iskustvom koje je dragocjeno upravo za studente koje uskoro čeka završetak fakulteta i početak primjene znanja u praksi. Gđa Helena ugostila je studente i profesorice svojim sokovima od bazge i kadulje, provela ih po gospodarstvu, uz predivne nasade malina, brojno aromatično bilje i ukrasne humke prepune rijetkih biljaka sve do Gacke i mjesta za odmor uz rijeku – buduće klupe i sjenice za uživanje. Helena je prepuna ideja i neiscrpnog rada i studenti su joj zaželjeli sve najbolje, uz obostranu nadu da će ponekoga od njih primiti na studentsku praksu.

Zavižan je bio sljedeća stanica gdje su studenti prošetali Zavižanskom kosom i odmorili u planinarskom domu, skuhali čaj od koprive s vrha Velebita te uživali u planinskom zraku i pogledu na kvarnerske otoke. Upoznali su g. Ivana Vukušića, trećeg u generaciji zavižanskih čuvara, koji ih je počastio domaćom rakijom i ljubazno podnio glasno veselje studenata do kasnih sati.

Ujutro su studente sa Zavižana ispratili pitomi konji koji slobodno šetaju zavižanskim proplancima. Nakon toga studente je čekao obilazak Kuće Velebita, suvremenog interpretacijskog centra u Krasnom, gdje su uz stručno vodstvo upoznali čuda Velebita – njegovih ljudi, kulture, životinja, bilja, zemlje, stijenja i klime. Kuća Velebita jedan je od najbolje interpretiranih posjetiteljskih centara prirodnih i kulturnih vrijednosti što Krasno i Zavižan čini nezaobilaznim mjestom za posjet.

Ekološki OPG Oršanić u Otočcu dočekao je i proveo mlade agronome kroz svoj nasad aronije ispod kojih pasu ovce oslobađajući aroniju od visoke trave. Kroz šumu kojom su stigli do Umca slušali su predavanje profesorice Manje Kostelac-Gomerčić, iz udruge KUBS Baštinica, o Japodima i njihovoj kulturi, čiji ste ostaci gradine i keramike počinju pronalaziti u spomenutoj šumi i tek očekuju detaljnija arheološka istraživanja.

Posljednje mjesto koje su studenti posjetili je Sinac i izvor Gacke Majerovo Vrelo te OPG Kolaković gdje je g. Kolaković pokazao studentima kako se melje kukuruz i pšenica te im ispričao kako se u njegovom djetinjstvu pirom hranila stoka, da bi desetljećima kasnije bila otkrivena iznimna kvaliteta te stare žitarice koju danas taj OPG melje i prodaje kao brašno.

Na koncu, u pizzeriji Ruspante, koja velik dio svojih pizza peče upravo koristeći lokalno brašno, sir, basu i druge tradicionalne ličke proizvode, studenti i njihove profesorice, zaokružili su svoj dvodnevni posjet Lici, inspirirani i potaknuti idejama, trudom i ljepotom svakog posjećenog mjesta. Ruralni razvoj svoj put u Lici ima i ostvaruje, i što više ovakvih gospodarstava i ekološki i društveno odgovornih projekata, to će ruralna Lika kvalitetnije živjeti, a posjetioci u njoj više uživati.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close