Kolumne

TAKO JE GOVORIO TAVUJAJA: “Ako u Lici neko ima zeru više, odma je lopov… eno, okle njemu ako nije ukrao!”

Ličanin je najzadrtije stvorenje na planeti

U stanju je zbog lagira da ne priča do 9. koljena onog ko mu je ukra lagir, često je i bronza razlog vijekovne svađe među porodicama. Ako se kojim slučajem i pomiri nekako sa nekim pripadnikom te porodice, pri prvoj čarki odma će mu nabiti na nos da mu je i djed i pradjed i vrag zna ko bio vaki i naki i da je njegovom šukundjedu ukra bronzu. Generalno Ličani se uvje i samo uvje svađaju oko gluposti. Ako neko ima zeru više, odma je lopov… eno, okle njemu ako nije ukra, taki mu je bio i pradjed, ta taj je kra bronze i lagire nemeru ni ovi biti bolji. I tu nema pomoći, to je tako i gotovo.

Ličanin ako je zeru gluv, nagluv ili gluv ko top, jedini način da mu metneš onaj aparat je da mu ga zabiješ čavlom rogovnjakom u glavu, i onda će ga nekako probati isčupati,jer njega bene i prave gluvim a on čuje super.

Ličanin na traktoru je nešto najopasnije , jeb* se njemu za gravitaciju, i kad prevali traktor uvje je kriv traktor i sve drugo samo ne on koji ga je ćera kuda ni divokoza nemore proći.

Slično je i sa motorkom, obično kupi onu garden “štil” za strucanje bašte, i onda kad je sjeb* za mjesec dana pilajući trupce od po metar, kriv mu švabo, jer nekad je “štil” bio  super, al evo sad davaju kinezima da ji prave i eto, raspala se.

Elaborat bi bio poduži kad bi krenuli u detalje, al evo reko da nakon dugo vemena pridodam nešto, nako, naučno potkovano.


Više čitajte na PRICA-online.art

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close