ZdravljeIzdvojeno

Svi koji su preboljeli koronu ili su se cijepili, 6 mjeseci ne moraju u karantenu ili na testiranje

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je objavio Objedinjene revidirane preporuke o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2, postupanju s kontaktima, završetku izolacije i karantene/samoizolacije s osvrtom na osobe koje su preboljele COVID-19 ili su cijepljene.


Izmjene u odnosu na raniju verziju:

  • produžava se izuzetak od potrebe testiranja i karantene nakon preboljenja bolesti ili cijepljenja sa tri na šest mjeseci.
  • tzv. britanska varijanta SARS-CoV-2 je uklonjena s popisa varijatni za koje je trajanje karantene 14 dana i obvezno testiranje po završetku karantene

Podsjetimo, radi smanjenja širenja infekcije svi bliski kontakti oboljelog upućuju se u zdravstveni nadzor u karanteni/samoizolaciji. Bliski kontakti podliježu zdravstvenom nadzoru u karanteni/samoizolaciji u trajanju od 10 dana od zadnjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

Po završetku karantene nije potrebno testirati osobe ako ne razviju simptome. Ako osobe u karanteni/samoizolaciji razviju simptome bolesti kompatibilne s bolesti COVID-19, treba ih testirati na SARS-CoV-2. U očekivanju rezultata testiranja treba ih tretirati kao oboljele od COVID-19. U tu svrhu može se koristiti brzi antigenski test ili PCR test.

Sve dodatne informacije vezane uz prioritetne skupine i kriterije za završetak izolacije možete saznati klikom na OVDJE.


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close