Kolumne

Svemu unatoč: Don Boscov odgojni sustav II. dio

Sadržaj preventivnog odgoja je raznolik- od učenja i igre do trčanja i šetnje. U preventivnom sustavu treba izbjegavati familijarnost i privatnost između odgojitelja i odgajanika. Don Bosco definira 3 temeljne vrijednosti sustava: razum, vjeru i ljubaznost.

Razum naglašava vrijednost osobe, svijesti, ljudske naravi, kulture, rada, društvenog života, odnosno vrijednosti koje su nužna baština čovjeka u njegovu obiteljskom civilnom i političkom životu. U preventivnom sustavu razum znači razborito i progresivno obrazovanje mladih, usmjeravajući ih prema životnoj stvarnosti i istinskim vrijednostima. Don Bosco provodi autentični kršćanski humanizam- sve ono što je osnova za shvaćanje razuma, pridaje veliku važnost ljudskoj osobi i njezinoj povijesnoj uvjetovanosti. U pedagoškom predlošku postoji uspjelo jedinstvo između trajnosti bitnoga i prolaznosti povijesnoga, između tradicionalnoga i novoga. Predlaže mladima jednostavan, ali zahtjevan program: pošten građanin, jer je dobar kršćanin.

Vjera označava transcendentnost njegove pedagogije. Religijska transcendencija je, kako reče bl. Ivan Pavao II., kamen temeljac don Boscove pedagoške metode.  Odgojen i zreo čovjek je građanin vjernik koji u središte svog života stavlja ideal novoga čovjeka proglašena po Isusu Kristu i koji je odvažan svjedok vlastitih religioznih uvjerenja. Nije riječ o nekoj apstraktnoj religiji, nego o živoj vjeri, ukorijenjenoj u stvarnost, satkanoj od prisutnosti i zajedništva, osluškivanja i poučljivosti milosti. Stupovi odgojne zgrade su euharistija, pomirenje, pobožnost prema Mariji, ljubav prema Crkvi i njezinim pastirima. Njegov odgoj su molitva, liturgija, sakramentalni život, duhovno vodstvo: za neke odgovor na poziv posebnog posvećenja, za sve perspektiva i postizanje svetosti.

Ljubaznost je poveznica razuma i vjere i njihova praktična primjena. Izražava se zalaganjem odgojitelja kao osobe potpuno predane dobru odgajanika, koja je stalno među njima, spremna prihvatiti žrtve i napore da bi ispunila svoje poslanje. Sve to zahtijeva istinsku predanost mladima i sposobnost za dijalog. Takav stav potkrepljuje don Boscova tvrdnja: „Dragi moji, ja vas ljubim svim srcem i dovoljno mi je da ste mladi pa da vas jako volim… Teško biste našli nekoga tko bi vas u Isusu Kristu volio više od mene i tko bi više želio vašu istinsku sreću. Važno je da mladi ne samo budu voljeni nego da sami osjete da su voljeni. U takvoj perspektivi osobni odnosi su posebno vrijedni.

U ČEMU JE TAJNA USPJEHA?

Ljubav sve podnosi, nema dakle prave ljubavi onaj koji ne želi podnositi tuđe pogreške. Na ovom svijetu ne postoji čovjek, ma kako bio krepostan, koji ne bi imao neku manu. Tko želi da drugi podnose njegove mane, neka počne podnositi mane svojih bližnjih. Tako će ispuniti Kristov zakon: Nosite bremena jedni drugih.”

U don Boscovoj pedagogiji susrećemo kreativna organizacijska i metodička rješenja, koja i danas mogu biti i jesu inspiracija. U brojnim djelima i na različitim mjestima koja govore o preventivnom odgojnom sustavu može se doći do zaključka kako je taj „otac i učitelj mladeži“ bio izniman pedagog, koji je nadahnuće za svoj odgojni sustav crpio iz samoga izvora i pretakao ga u kršćansku djelotvornu ljubav, bit njegovog pedagoškog projekta.

Don Bosco je u svrhu odgoja mnogo pridavao rekreaciji, športu, glazbi, kazalištu ili dvorištu, odnosno oratoriju- mjestu okupljanja, vjeronauka i molitve između igara i priča, mjestu susreta prijatelja gdje se život odvija u radosti. U spontanosti i radosti odnosa odgojitelj pronalazi načine djelovanja. Susret, da bi bio odgojan, traži stalan i dubok interes koji vodi do osobnoga poznavanja pojedinca. Riječ je o razboritoj pažnji prema željama, prosudbama, ograničenjima, životnim situacijama, društvenim modelima, težnjama i zahtjevima. Radi se o shvaćanju prijeke potrebe za odgojem savjesti, obiteljskom, društvenom i političkom osjećaju, dozrijevanju u ljubavi i kršćanskom poimanju spolnosti, kritičkoj sposobnosti i ispravnoj poučljivosti tijekom razvojne dobi i mentaliteta, imajući uvijek jasnu svijest da mladost nije samo prijelazno razdoblje, već stvarno vrijeme milosti za izgradnju osobnosti.

Don Bosco je otkrio tajnu uspjeha njegovog preventivnog sustava riječima upućenim mladićima: „Znajte da se ja potpuno posvećujem vama, danju i noću, jutrom i večeri, u svakom trenutku. Ništa drugo ne tražim nego da vam priskrbim moralnu, intelektualnu i fizičku korist. Ja za vas učim, za vas radim, za vas živim i za vas sam spreman dati i svoj život“. Za njega je odgoj stvar srca i stoga u svojim metodama ne poznaje nikakvu prisilu. Prema don Boscu, ni u čemu nećemo uspjeti „ako nas Bog ne pouči umijeću i ne preda nam ključeve toga srca“. Upravo zbog trajnih vrijednosti koje promiče, sustav je i danas itekako aktualan i životan.


 

Tekst: Plamenko Nosić
Foto: bitno.net

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close