Kolumne

Svemu unatoč: Božiću ususret, nije prerano pogledajte izloge!

I riječ tijelom postala, i nastanila se među nama.

–  Iv 1, 14

Čekamo prvi snijeg. S izloga se smiješi blještavilo. Polako se spremamo za najveći reklamni događaj godine- Božić! Mali, tihi, reklamirani Božić donijet će u naša programirana srca pregršt uzbuđenja. Zavirit će u plitke džepove i s osmijehom odnijeti posljednje novčanice. Zaskočit će nas na ulicama bezbrojni umiljati ho-ho-ho djedovi i djedice, zazvonit će zvončićima besmisla i naš jedini smisao postat će grozničavo iščekivanje pahulja kako bi ugođaj postao potpun. One će nas odvući u nepoznata bespuća vlastitih čežnji i utonut ćemo u san vlastitih opsjena.

Upalit će se svijeće Došašća. Netko će opet doći i ove godine. Kažu da je na rubovima umornoga grada, onkraj divovskih trgovačkih centara, nevidljiv ispred živčanim kolonama urešenih blagajni i ispod punih i prepunih kolica. Navratit će, kažu, na trgove, grijat će se uz paru kuhanog vina, dimljenih kobasica i lepinja. Tisuće veselih lampica pričat će o svjetlu, vapiti za mirom i pružati lažnu sigurnost onima koji hode u tami.

I nitko neće izustiti ni riječ. Zašutjet će svi o najvećem blagoslovu čovječanstva. Jer je politički korektno. Poznato je, naime, da Ljubav nekoga i vrijeđa. Trenutak silaska Vječnog među siromašne pozemljare ostat će umotan u bezbrojne darove i zagubljen na dnu naših taština. A On će ostati Bog i postati čovjek. Prepoznat će ga oni kojima nisu blizu kraljevski dvori i skupi domjenci, koji su daleko od svjetla pozornice i šepurećih špica, koji se skrivaju po tramvajima i blaguju suhe kore kruha. I neće dopustiti da kraj njih Istina prođe nezamijećeno. On će im postati najljepši dar u ponoćnoj igri zvijezda.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close