KolumneKnjiževni petak

KNJIGA: “Sunčica” – Zločin bez kazne

Sunčica je imala samo osam mjeseci kada je zatočena sa svojom majkom u okupiranom Vukovaru. Njenu majku su zatvorili u stan i držali kao roblje za silovanje. Sunčica nije znala što čine njenoj majci, plakala je jer ju je trebala za sebe. Srpski vojnici kojima je svojim plačem ometala uživanje u vršenju zločina, bacili bi  svoje teške vojničke jakne na nju. Nekim čudom Sunčica se nije ugušila pod tim vojničkim odorama, preživjela je osmomjesečna zatočenica. Dvadest godina kasnije Sunčica je odrasla djevojka i zna sve što su činili njenoj majci. Sunčica je jaka, preživjela je okupatorske odore onda i prešućivanje zločina nad njom i njenom majkom danas.

Hrvatska je satkana od snage mnogih Sunčica.

Ulomak je ovo iz knjige “Sunčica”. Danas vam ne donosim recenziju već samo priču o strašnim zločinima koji se uporno guraju pod tepih.

Izdavač knjige je Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, koje od mjerodavnih državnih institucija traži da svi silovani u ratu dobiju status ratne žrtve i odgovarajuće obeštećenje od države.

Koliko je žena silovano za vrijeme Domovinskog rata, nitko točno ne zna. Neke od njih skupile su snagu i svoje priče ispričale javnosti. Knjiga je ime dobila osmomjesečnoj bebi koja se za vrijeme silovanja njezine majke nalazila u istoj prostoriji, sadrži simboličnih 14 svjedočanstava žena i jednog muškarca o ratnom zločinu o kojem nitko ne progovara: silovanju.

Ovo nije prvi puta da su se žrtve prisjetile zločina, većina njih je odmah po izlasku iz logora dala iskaze pravosudnim institucijama, prekapajući po najgorim traumama. Koliko god šokiraju ove priče još više šokira činjenica da su njihovi iskazi ostali zakopani duboko u nečijim ladicama. Iako ih je većina zapamtila imena svojih mučitelja, od kojih su mnogi bili njihovi prijeratni poznanici ili susjedi, procesi uopće nisu pokrenuti. Što je još gore, o njihovim se patnjama ne govori, o njima nitko ne priča, broj silovanih nije poznat, jer žrtve silovanja u sustavu uopće ne postoje iako je najmlađa žrtva imala samo šest godina, a najstarija 80!

“Sunčica” knjiga u kojoj nema ništa sunčano, knjiga prepuna boli i patnje, knjiga koju bi svi trebali pročitati da se više na ponovi…

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close