Tehnologija

Stručnjaci objasnili zašto se potresi događaju u Hrvatskom primorju: Evo i kada su se dogodili najjači

SEIZMIČKI AKTIVNO PODRUČJE

U četvrtak oko 11 sati jak potres pogodio je područje Kvarnera s epicentrom kod Bašćanske Drage na Krku, prenosi RTL-ov portal Danas.hr.


Potres jačine 4.8 po Richteru osjetio se u širem području Kvarnera, Istre i riječkog zaleđa, ali i u dijelovima Italije, Slovenije, Austrije, Njemačke, Mađarske te Bosne i Hercegovine.

Nakon njega uslijedio je niz slabijih potresa od kojih je najjači bio lokalne magnitude 2,7, te još tri potresa magnituda između 2,0 i 3,0 te 20 potresa magnituda između 1,0 i 2,0, otkriva hrvatska seizmološka služba PMF-a koja je sada objavila i više informacija o samom podrhtavanju.

Pojava naknadnih potresa nakon glavnog je očekivana i uobičajena te se može očekivati pojačana seizmička aktivnost i sljedećih nekoliko tjedana pa i mjeseci, govore.

Navode i da se područje Hrvatskog primorja nalazi na dodiru Jadranske mikroploče i Euroazijske ploče pa su potresu mogući.

Tijekom pomicanja Jadranske mikroploče prema sjeveroistoku i u sudaru s Europskom pločom, izdigli su se Dinaridi na sjeveroistoku i Alpe na sjeveru, tvrde pa dodaju da je u Hrvatskom primorju najznačajnija rasjedna zona Ilirska Bistrica – Rijeka – Vinodol – Senj. Potresi na tom području uglavnom su uzrokovani reversnim rasjednima, pružanja sjeverozapad–jugoistok, sa žarištima potresa dubine do 20 km.

Osim toga, objavili su i presjek o tome kada, gdje i koliko jaki potresi su se dogodili u Hrvatskom primorju, a bilježe ih još od 1750. godine. Više pogledajte ovdje!

 

Izvor: Danas.hr | Foto: PMF

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close