JadranskiZdravljeIzdvojeno

Stožer: Informacije o zaraženim osobama na području Novalje su neistinite

ŠIRENJE DEZINFORMACIJA

Na web stranicama Grada Novalje objavljeno je priopćenje vezano uz sjednicu Stožera civilne zaštite Grada Novalje koja je održana 23. lipnja 2020. povodom novonastale situacije vezane uz ponovno povećanje broja zaraženih osoba koronavirusom.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Na području Grada Novalje nema evidentiranih osoba zaraženih koronavirusom. To se odnosi i na turiste koji borave na području Grada Novalje i na sezonske radnike koji su došli u Novalju.

Informacije koje su se zadnjih dana mogle čuti o zaraženim osobama na području Grada Novalje su neistinite. Skrećemo pozornost da je svako širenje dezinformacija vrlo opasno i kažnjivo. Stoga će Stožer CZ Grada Novalje ubuduće tražiti postupanje prema osobama koje izmišljaju i šire lažne informacije vezane uz koronavirus.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je postupak kod pojave bolesti u gosta u turističkom smještajnom objektu u vrijeme pandemije virusa COVID-19 (poveznica https://www.hzjz.hr/…/Postupak_kod_pojave_bolesti_kod_gosta… ).

Svi turistički objekti moraju imati odgovornu osobu koja će biti na raspolaganju turistima u slučaju pojave sumnje na zaraznu bolest COVID-19.

U slučaju pojave sumnje na zaraznu bolest COVID-19, turisti se zadržavaju u smještajnoj jedinici dok odgovorna osoba kontaktira nadležnog liječnika. Osobe sa sumnjom na zaraznu bolest COVID-19 ne smiju dolaziti u zdravstvene ustanove (Dom zdravlja ili Hitnu medicinsku službu).

Izdaje se preporuka svim većim turističkim subjektima (hoteli, kampovi, vlasnici apartmana sa više od 20 ležajeva) da unutar svojih kapaciteta osiguraju dio za smještaj osoba pozitivnih na zaraznu bolest COVID-19.

Prema podacima e-visitora u subotu 20. lipnja na području našeg Grada boravilo je 4134 gostiju u komercijalnom smještaju (cca. 50% u autokampu Straško), bez povremenih stanovnika (vikendaša), što je 41% u odnosu na isti dan prošle godine. Ove nam brojke daju za pravo nadati se kakvom takvom turističkom prometu u srpnju i kolovozu.

Stožer upućuje apel svim građanima, turističkim radnicima kao i svim turistima na području našega Grada da se ponašamo odgovorno u smislu provođenja mjera opreza jer moguće širenje virusa može najprije ugroziti zdravlje svakog od nas pojedinačno a onda i naše krhko turističko gospodarstvo koje dijeli sudbinu ostalih turističkih destinacija.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE GRADA NOVALJE
Gradonačelnik, Ante Dabo

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close