Izdvojeno

Što je to pronađeno uz autocestu u Lici?

S ljetom i vrućinama neminovno svake godine u Hrvatskoj dolazi i sezone požara koji su, kao oni u okolici Splita 2017. godine, znali napraviti velike štete u Dalmaciji i izazvati paniku među stanovništvom.


Često se za potpaljivanje vatre okrivljuju piromani koji uživaju u gledanju kako nešto gori. Na pronalazak opasnog predmeta koji može izazvati požar, a ovih dana je pronađen kod autoceste na sjeveru Like, upozorili su jučer s Facebook stranice “Vatrogasci – Oni su naši heroji”.

“Ne znam da li je tko imao slučaj s pronalaskom ovakvih staklenih kugli u prirodi. Naime, u sjevernoj Lici uz autocestu pronađena je ovakva staklena kugla koja pod utjecajem sunčevih zraka usmjereno djeluje i razvija povišenu temperaturu što se vidi paljenjem drvene daske. Na kugli se vidi i gravirana oznaka. Mislim da su se piromani aktivirali, i da ovo nije dobro…”, stoji u statusu na toj najpopularnijoj hrvatskoj vatrogasnoj grupi na Facebooku.

Energetska, ametist kugla, oprema fotografa…

U komentarima se razvila rasprava kakva je to kugla, a najčešći odgovori su da je bi mogla služiti za “pročišćavanje energije” ili kao oprema fotografa.

“Vrlo vjerojatno se radi, prema simbolu, o ‘žrtvi’, energetskoj kugli koja ima ulogu pročistiti energiju. No, možda savjet za ubuduće: ‘Ne dirati je golim rukama, već pospremiti za eventualno uzimanje otisaka s iste'”, napisao je jedan od komentatora.

“Ovo je vjerojatno izgubio netko tko vjeruje u pozitivnu energiju kristala i poludragog kamenja. Ne vidim dobro na slici, ali ako se radi o ametist kugli, ta košta oko 1000 kuna. Sigurno ju nije netko ostavio da izazove požar”, napisala je jedna komentatorica.

“Moguće je da je kugla napravljena od epoxy smole s određenim ljubičastim pigmentom. Stvari s tom smolom imaju upravo takav opisani učinak i ne smije ih se ostavljati na suncu”, napisala je druga komentatorica.

“Fotografi koriste inače prozirne kristalne kugle i nisu ništa manje opasne od leća. I takve u boji, ako propuštaju dovoljno svjetla kroz sebe mogu izazvati požar kao i nekakav običan komadić stakla“, dodao je jedan od komentatora.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close