Zdravlje

Stevija je biljka bez kalorija koja je 300 puta slađa od šećera

Stevija je alternativa šećeru koja dolazi u nekoliko oblika, poput suhog lišća i ekstrakta u prahu, a vaš će obrok ili napitak zasladiti i od 200 do 300 puta više od šećera.


Stevia rabaudiana Bertoni je biljka koja je porijeklom iz Paragvaja i Brazila, a poznata je kao alternativa šećeru. U tim državama, lokalno stanovništvo godinama koristi steviju za zaslađivanje hrane te je koriste za liječenje različitih zdravstvenih tegoba, poput opeklina, kolike i probavnih tegoba.

U “novom” svijetu, kao i kod nas, stevija je biljka koja je se u zadnjih 10 godina bori sa zabranama na tržištu, a kao razlog institucije navode njen nedovoljno istražen utjecaj na zdravlje. Ipak, u obliku zaslađivača, danas se može pronaći u raznim trgovinama.

Stevija i steviol glikozoid, ekstrakt je koji se izvlači iz biljke te je temelj zaslađivača od stevije, nema kalorija.

Kada je u prahu, stevija je od 200 do 300 puta slađa od šećera, a sam je list stevije 10 do 15 puta slađi.

O utjecaju stevije na zdravlje provedeno je niz istraživanja, a kontradiktorna su jedna drugima. No, neka ju povezuju s tim da pozitivno utječe na hipertenziju, smanjivanje krvnog tlaka, kao i da je odlična alternativa šećeru za dijabetičare, pogotovo za one koji pate od dijabetesa tipa 2.

Administracija za lijekove i hranu (FDA) Sjedinjenih Američkih Država dugo je steviju tretirala kao ilegalnu biljku te je nije željela plasirati na tržište kao zaslađivač, već se danas nalazi na tržištu kao dodatak prehrani.

Savjetuje se oprez osobama koje imaju vrlo nizak šećer, kao i osobama koje koriste različite lijekove da se posavjetuju sa svojim liječnikom trebaju li u potpunosti zamijeniti šećer stevijom.

Stevija se može pronaći u nekoliko oblika: svježi listovi biljke, suhi listovi biljke, ekstrakt stevije, kao i tekući oblici stevije, kao što je sirup.

Istraživanja su također pokazala da, za razliku od šećera, stevija ne uništava zube, odnosno ne potiče truljenje zubiju.

Može se dodavati u razna jela i pića, poput čajeva, smoothija, jogurta i kave, no pazite s doziranjem, pogotovo ako niste upoznati sa slatkoćom stevije.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: ordinacija.hr | Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close