Turizam

STAROM CESTOM: Kraljevski grad nudi kraljevski doživljaj

Prije nekoliko tjedna krenuli smo na put starom cestom. Na našem putu postaje su nam bile Karlovac, Rakovica, Korenica i Gračac. Današnje putovanje nastavljamo u Kninu.


Knin je smješten u kraškom polju kroz koje protječe sedam rijeka. Raskrižje je cestovnih pravaca jadranske i kopnene Hrvatske te treće raskrižje željezničkih putova. Kroz svoju povijest, između ostalog, Knin je bio prijestolnica hrvatskog kraljevstva u vrijeme kralja Dmitra Zvonimira. Dok je u novijoj povijesti dobro poznata činjenica kako u kolovozu 1990. počinje pobuna srpskog stanovništva, koja je kulminirala proglašenjem Republike Srpske Krajine godinu dana kasnije, čiji je Knin bio “glavni grad”. U vojno-redarstvenoj akciji Oluja u kolovozu 1995. Hrvatska vojska oslobađa Knin i njegovu okolicu te ga vraća pod nadzor Republike Hrvatske.

knin-2215276_640
Pixabay

Kninska tvrđava

Tvrđava je izgrađena u 9. stoljeću, za vrijeme nastajanja starohrvatske države. Tvrđava se nalazi na 345 metara nadmorske visine i na visini od 100 metara iznad grada Knina, duga je 470 metara, a na najvišem dijelu široka 110 metara. Ova velebno zdanje  dijeli se na 5 dijelova koji su međusobno povezani: Donji grad, Srednji grad, Gornji grad ili Kaštel Knin, Kaštel lab ili Bandijera, te Južni grad ili postaja Belveder.

Kninska tvrđava spada među najveće Hrvatske fortifikacijske spomenike i druga je po veličini vojna fortifikacija u Europi, izuzetno razvedena i sačuvana u svim svojim dijelovima. U Ovom živućem spomeniku kulture pronaći ćete muzej s izložbenim prostorima i restoranom.

Topoljska gradina

Topoljska gradina smještena je iznad slapa Krčića, a udaljena je svega 2 kilometra od grada Knina, prirodno je gradinsko utvrđenje, smješteno uz karavanski put, dio stare Napoleonove ceste prema Slapu Krčić. Arheološki nalazi svjedoče da je tu zabilježen život i tri i pol tisuće godina prije Krista. Do nje je moguće doći terenskim automobilom ili za one koji vole šetati potrebno je 20 minuta lagana hoda.

Gospodska pećina

Atraktivan arheološki, speleološki te prirodni fenomen. Duboka je 2080 m i završava podzemnim jezerom. Ona je i najstariji arheološki lokalitet kninskog područja u kojoj je život zabilježen prije 35 000 godina. Smještena je uz zapadni rub drage Ždrilo, oko 500m sjeverno od zaseoka Milaši, a do nje je moguće doći terenskim vozilom izravno od izvora rijeke Cetine.

800px-Zapadni_steny_pohori_Dinara,_vecer
Wikimedia commons

Dinara

Dinara je masiv dugačak 20 i širok 10 km te ujedno i najviši hrvatski vrh (1831m).

Dinara je prva hrvatska planina dokazanih prirodnih ljepota i posebnih estetskih doživljaja. Jeste li znali kako je baš Dinara poslužila kako inspiracija našem piscu Petru Zoraniću za njego djelo “Planine” iz 1536. godine?

Svi ljubitelji lova, jahanja, planinarenja, alpinizama, speleologije, zmajarenja, paraglidinga, biciklizma ovdje će pronaći svoj raj.

Rijeka Krka

Na kninskom području teče čak sedam rijeka i rječica, Krka i njezini pritoci Butižnica, Orašnica, Kosovčica i Krčić te pritoci Butižnice; Radljevac i Marčinkovac. Glavni izvor rijeke Krke nalazi se u špilji ispod sedrene barijere Topoljskog buka u Kninu. Protječe Podinarjem, Kninskim poljem, Prominom, Bukovicom, Šibenskim zaleđem i primorjem.

Osim po brojnosti ribljih vrsta Krka je prvorazredni spomenik prirode po brojnosti i raznovrsnosti ptica, pa spada među najvrijednija europska ornitološka područja.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: TZ Knin | Foto: Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close