ZnanostZdravlje

Sretna krava, bolje mlijeko

Oko 5 do 10 % krava iz Sjeverne Amerike koje daju mlijeko boluju od hipokalcemije, što znači da nemaju dovoljno kalcija. Rizik od ovog oboljenja je posebno visok neposredno prije i poslije teljenja. Dok se puno istraživanja usredotočilo na liječenje hipokalcemije, malo se istraživanja bavi njenim sprječavanjem.


Uloga serotonina u održavanju razine kalcija

U glodavaca se pokazalo da serotonin (hormon čija ravnoteža u tijelu daje osjećaj zadovoljstva i opuštenosti) igra ulogu u održavanju razine kalcija. Na osnovu toga je tim znanstvenika sa Sveučilišta Wisconsin u Madisonu istraživao mogućnosti serotonina da poveća razinu kalcija u mlijeku, kao i u krvi krava.

Različito djelovanje serotonina u različitih vrsta

Istraživači su u 24 krave ubrizgali kemikaliju koja se pretvara u serotonin, malo prije teljenja. Pola krava su bile vrste Jersey, a pola Holstein, što su tamo dvije najčešće vrste. Razina kalcija u mlijeku i u krvi se mjerila tijekom istraživanja. Dok je serotonin poboljšao status kalcija u obje vrste, rezultati su bili suprotni. Naime, krave vrste Holstein imale su više kalcija u krvi, ali manje kalcija u mlijeku. U krava vrste Jersey je bilo suprotno – razina kalcija u mlijeku je bila prilično očita nakon 30 dana, što kazuje o ulozi serotonina u održavanju razine kalcija za vrijeme lučenja mlijeka.

„Proučavanjem ove dvije vrste vidjeli smo da je upravljanje razinom kalcija različito za njih“, rekla je vodeća autorica studije, dr. Laura Hernandez, s Odsjeka za znanost mliječnih proizvoda, Sveučilišta Wisconsin u Madisonu.

Pročitajte više na znano.st

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close