AutomotoVijesti

Od sredine lipnja poskupljuju cestarine

Od petka, 15. lipnja u ponoć do 14. rujna  23:59 , uvode se sezonske cijene cestarina na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ), piše 24sata


Sezonske cijene cestarine uvode se za I.A, I. i od ove godine i  za II. skupinu vozila, a na III. i IV. skupine vozila  se ne primjenjuje.

U tom razdoblju cijena cestarine za vozila I.A, I. i II. skupine povećava se za 10% .

Model sezonskih cijena cestarina, koji je uveden prošle godine, tijekom tri ljetna mjeseca u razdoblju pojačanog intenziteta prometa, jedna je od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru, izvijestio je HAC.

Uvođenje sezonskih cijena cestarina za određene kategorije vozila proizlazi iz činjenice da se oko 40 posto ukupnog godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima, a na pojedinim autocestama broj vozila ljeti povećava se i do tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini.

U ukupnom prometu vozila najveći udio  vozila čine I.A, I. i II. skupine (motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi).

Posljedično tome, značajno se povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja prometom u ljetnim mjesecima, tvrdi HAC.

S obzirom na nove cijene, za vožnju od Zagreba do, primjerice, Splita koja sada stoji 181 kunu, od 15. lipnja do 15. rujna plaćat ćemo 200 kuna.

Više na 24sata


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close