Od sredine lipnja poskupljuju cestarine

Tena Brnad

Od petka, 15. lipnja u ponoć do 14. rujna  23:59 , uvode se sezonske cijene cestarina na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ), piše 24sata


Sezonske cijene cestarine uvode se za I.A, I. i od ove godine i  za II. skupinu vozila, a na III. i IV. skupine vozila  se ne primjenjuje.

U tom razdoblju cijena cestarine za vozila I.A, I. i II. skupine povećava se za 10% .

Model sezonskih cijena cestarina, koji je uveden prošle godine, tijekom tri ljetna mjeseca u razdoblju pojačanog intenziteta prometa, jedna je od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru, izvijestio je HAC.

Uvođenje sezonskih cijena cestarina za određene kategorije vozila proizlazi iz činjenice da se oko 40 posto ukupnog godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima, a na pojedinim autocestama broj vozila ljeti povećava se i do tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini.

U ukupnom prometu vozila najveći udio  vozila čine I.A, I. i II. skupine (motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi).

Posljedično tome, značajno se povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja prometom u ljetnim mjesecima, tvrdi HAC.

S obzirom na nove cijene, za vožnju od Zagreba do, primjerice, Splita koja sada stoji 181 kunu, od 15. lipnja do 15. rujna plaćat ćemo 200 kuna.

Više na 24sata


Foto: wikimedia commons

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u