Lifestyle

Sljedeće godine skuplja kava

Iznimne suše u Brazilu smanjile su urod kave, a cijene vrste arabika dosegnula je na najvišu razinu u posljednje dvije i pol godine. Ako se u obzir uzmu prognoze Međunarodne organizacije za kavu da sljedeće godine svijet očekuje najveća nestašica kave od 2006. godine, vrlo je vjerojatno da će se ovi potresi na svjetskom tržištu kave odraziti na domaće i regionalne igrače Franck i Atlantic Grupu.

“Došlo je do skoka cijene sirove kave na njujorškoj burzi od 101 posto od početka godine. Budući da je i ovogodišnja berba manja za oko 10 milijuna vreća, ukoliko naredna berba bude na ovoj razini, a vjeruje se da će biti i manja, cijena bi mogla nastaviti s rastom i tijekom 2015.’, kazao je za Tportal  Andrej Bele, glavni direktor Strateškog poslovnog područja Kava u Atlantic Grupi.

Bele ističe kako je Brazil najveći proizvođač i izvoznik sirove kave pa je ovakav manjak nemoguće nadoknaditi iz nekog drugog porijekla (Kolumbije, Hondurasa, Kostarika, Gvatemale).

Bele i dodaje kako je Atlantic već poduzeo sve mjere da se osigura s količinama kave koje će im biti potrebne u 2015., no naglašava da se ipak, s obzirom na sve uvjete, može očekivati povećanje maloprodajnih cijena.

„U makro smislu 2014. i 2015. će biti godine manjeg uroda kave dok se za 2016. predviđa ponovno cikličko povećanje prinosa. Cijena kave na svjetskoj razini ovisit će o tome u kojoj mjeri ta nestašica u opskrbi potencijalno može biti uravnotežena s prinosima od uzgoja kave iz drugih zemlja, no nezahvalno je davati procjene u ovome trenutku’, poručuju iz Francka, koji je ostvario 851 milijun kuna prihoda lani, ali je javno nedostupan podatak koliko se od toga odnosi na kavu.

Navode kako ipak ovo povećanje cijena sirove kave nije utjecalo na njihovo poslovanje niti se odrazilo na njihove maloprodajne cijene budući da nabavku sirovina planiraju dugoročno te potrebne količine različitih vrsta kave rezerviraju po unaprijed definiranim cijenama’.

Tekst: direktno.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Back to top button
Close