VijestiSportScena

SILBENSKO KULTURNO LJETO Održan 10. Memorijalni šahovski turnir u čast Don Petru Tunjiću i Silbenski turnir u balotama

U sklopu manifestacije Silbensko kulturno ljeto – Silba Summer Festival, na Silbi je održan 10. Memorijalni šahovski turnir u čast don Petru Tunjiću, pokojnom nekadašnjem župniku Silbe koji je bio omiljen među mještanima. Potom je održan i dvodnevni Silbenski turnir u balotama, čime je ujedno započeo i najuzbudljiviji ovoljetni sportski tjedan na Silbi!


Don Petar je često znao zaigrati šah, a mještani o njemu uvijek govore kao o velikom čovjeku vjere, duhovnom vođi, ali i velikom prijatelju. Stoga ne čudi da je šahovski turnir koji se svake godine organizira njemu u čast, održan već po desti puta, a u njemu su sudjelovali ljubitelji šaha svih generacija. Glavni pokrovitelj turnira je Turistička zajednica mjesta Silba, koja je i suorganizator turnira, u suradnji sa slovenskom obitelji Hawlina, a o atmosferi na turniru koji se u petak održao u cafeu MIK, u srcu mjesta Silba, ponajviše govore dojmovi učesnika turnira.

Mario Šagi Kotlar do sada je svake godine sudjelovao u turniru, ove je godine preuzeo sudačku palicu, a o turniru kaže:

Čast mi je da sam ove godine sudjelovao u ovom turniru kao sudac. Natjecatelji su se ove godine u ovom Memorijalnom turniru sučelili u sedam kola, a igralo se po sistemu ‘Švicarac’. Za turnir nema dobne granice, što je i ovoga puta omogućilo da se u napetoj borbi sučele šedesetogodišnjaci s početnicima od kojih su mnogi baš mladi dečki, a bilo je tu i mnogo iznanađenja, gdje su najmlađi potukli stare i iskusne šahiste.

Mario je također iskoristio priliku da uputi sve otočane i goste koji su ljubitelji šaha da svoje šahovske vještine usavrše u Šahovskom klubu Casper u Zadru, kojem i sam pripada, a kao recept za nizanje uspjeha istaknuo je „vježbu i samo vježbu“.

Jedva sam čekao odražavanje ovog turnira! Iako sam nekoliko puta izgubio, jer sam igrao protiv iskusnih igrača, odlično sam se zabavio i puno naučio, komentirao je mladi Frane Barišić iz Splita, koji ljetuje na Silbi gotovo od rođenja, a trenira šah tri godine.

Među učesnicima smo susreli i brojne turiste iz inozemstva, a među njima je bio i Pietro Montemuro iz Matere.

Cijeli život igram šah, a na Silbu dolazim godinama zbog ljepote ovog otoka. Veliki mi je užitak bio uključiti se u ovaj turnir po prvi puta, organizaciaja je sjajna, a atmosfera  jedinstvena, jer – ovaj je otok i mjesto Silba poseban po svemu, naglasio je ovaj Talijan.

Iako ne znam puno o šahu, uz pomoć supruge Vide svake godine organiziramo ovaj važan turnir u sjećanje na velikog čovjeka, don Petra Tunjića, koji je sam bio strastveni šahist“, naglasio je Martin Hawlina, kojeg je za don Tunjića vezalo dugogodišnje prijateljstvo, a Vida Hawlina rado se nadovezala: „Jako se radujem da smo ove godine uspjeli organizirati 10. jubilarni Memorijalni šahovski turnir u čast našem don Petru Tunjiću, a želja nam je da nastavimo dalje s turnirom i da svake godine imamo što više mladih natjecatelja!“

Uz sjajnu atmosferu koja je vladala na 10. Memorijalnom turniru u čast don Petru Tunjiću, na Silbi je u sklopu Silbenskog kulturnog ljeta održan i Silbenski turnir u Balotama, na mjesnom boćalištu, a turnir je tijekom dva dana okupnio mnoštvo vještih natjecatelja i sve generacije publike koji su bodrili igrače.

Valja svakako naglasiti da je s ova oba turnira započeo i glavni ovoljetni sporstki tjedan na Silbi. Slavodobitnik 10. Memorijalnog šahovskog turnira u čast don Petru Tunjiću je Saša Ilić, dok su slavodobitnici Silbenskog turnira u balotama Igor Supičić i Čedomir Žorž.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: TZ mjesta Silba

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close