Kolumne

Sataraš navijačkih emocija ili kada Hercegovina navija za Hrvatsku

U žiži smo Svjetskog nogometnog prvenstva. Ima nešto u tom nogometu da ljudi zaboravljaju na svoje probleme, vremenske (ne)prilike, stanje u državi, poreze i prireze, ljubavno stanje i sve ostale bitne stvari koje ih zaokupljaju tijekom čitave godine i da prionu nacionalnoj euforiji bodrenja tima koji brani boje države. Lijepo je vidjeti narod, bar na tren ujedinjen, jednostrano nastrojen, borben i uzvišen u želji za napretkom višeg ideala. Lijepo je i valjalo bi da je češće i više. Da je za ekonomski i intelektualni napredak. Da svim srcem želim napredak cijele nacije kao ovih dana. I baš je lijepo. I sveto. I uzvišeno. Hercegovina, u svom velikom dijelu, navija za Hrvatsku. Nekad imam osjećaj da luđe i srčanije navijamo s ove strane granice. Ne podcjenjujući nikoga. Možda jer sanjamo biti dijelom onih kojima pripadamo. U današnjoj kolumni pišem o Hercegovcima kao navijačima i kako je i hrana u ovo doba godine poprimila oblik crvenih kockica.

Izvor: JabukaTV

Hercegovci su strastveni u svemu, dosad smo to ustanovili. Ali kada se radi o najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu, tu smo već srčani luđaci. Cijeli gradovi su pretvoreni u prostor za navijanje: kafići, restorani, trgovi, ulice. Sve je u crveno-bijelim poljima. O atmosferi pri samom gledanju utakmice da ne govorim. Čak je postala fora da se i u svatovima gleda utakmica. Odjednom svi postanemo jedno, jedna želja, jedan tim. Tim za nacionalni nogometni tim. I ovdje vidim sličnost Hercegovaca s latinoameričkim narodima. Gorimo u navijanju, u izražavanju emocija, u suzama radosnicama, ali i onim tužnim suzama. Isto tako, teško podnosimo poraz. I onda moramo naći krivca jer tolika je želja propala da sebi mentalno moramo naći dovoljan razlog da opravdamo poraz. A onda ta žalost traje nekoliko dana pa se vratimo u rutinu. Tražimo nove načine za pobjedu. Pustimo da taj neuspjeh čim prije padne u zaborav. I čekamo novu priliku, novu nadu, novu pobjedu.

Napomenuh gore kako i hrana u ovo doba dobije navijački oblik, odnosno hrvatski navijački oblik, crveno-bijele kockice. Ovaj put jesu kockice, a ne kvadratići. I zove se sataraš. Ljeto naime donosi mnoštvo raznog povrća koje daje priliku jesti zdravo, a ukusno. Naravno, najbolje povrće ljeta su rajčice ili u Hercegovini zvane paradajz ili kavode. Ako imaš domaćih kavoda, miran si cijelo ljeto. Kruh uz kavode je dovoljan, a kamoli ako pridodamo još nešto. Domaći paradajz najljepše povrće koje postoji. Sladak, pun soka, gotovo kremast. Ono što nam prodaju u marketima nije prirodno. Ne može ni biti kad znaš kako izgleda domaće uzgojeni paradajz. Ne izgleda savršeno, ali je zato savršenog okusa. I podigne svako jelo.

Sataraš je hercegovačka verzija francuskog ratatouillea. Radi se o pirjanom povrću koje se može služiti i kao predjelo, i kao glavno jelo ili kao prilog uz glavno jelo. Postupno se pirjaju crveni luk, mrkva, paprika i paradajz, sve sjeckano na kockice. Također se po želji mogu dodati sjeckane tikvice i/ili patlidžani. Od začina se dodaju sol, papar i mala žlica šećera, da ubije kiselost paradajza. Nakon pirjanja, povrće omekša te se može služiti. Meni osobno je najdraži uz kuhani krompir. Sataraš prave matere ovih dana na veliko budući da se može zamrznuti pa postupno i po potrebi podgrijavati. Sataraš je ono jelo koje ne jedeš dok si dijete ili bar ne voliš jesti jer čemu jesti povrće kad ima Nutelle, ali nakon koje godine zrelosti ili još koje godine studentske menze, počneš cijeniti pravi okus i pravu kvalitetu. I zdravlje. I svoje domaće. Koje je dobro samo zato što je tvoje. Sataraš je ljeto u Hercegovini.

Ima nešto lijepo i očaravajuće u tome kad čovjek voli i cijeni svoje. Kad dušom i srcem navijaš da tvoji uspiju, da tvoji pobijede, da tvoji budu sretni i učine te ponosnim. Dalićeva ekipa nam pruža taj ponos, tu euforiju, tu ‘Svi za jednog, jedan za sve’ filozofiju. I baš bi bilo lijepo kad bi se taj zanos prenio na cijelu naciju cijele godine. Da smo svi braća jedan drugom i jedan za drugoga. Da smo sataraš nacionalnog ponosa, euforije i, najvažnije, ljubavi prema svome. U to ime!

Iz Hercegovine, s ljubavlju!

 

Foto: Jabuka TV

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close