ZnanostTurizam

Projekt RIJEKE HRVATSKE – otkrivanje priče koja se rijetko čuje!

Znanstvenik, fotograf i  filmski umjetnik Goran Šafarek pokrenuo je crowdfunding kampanju u kojoj prikuplja novac za svoj veliki projekt – dokumentarni film “Rijeke Hrvatske”


Goran, koji je biolog po struci, strastveno proučava rijeke već 10 godina. Napisao je monografiju “Rijeke Hrvatske”, desetke članaka u prestižnim časopisima poput National Geographic i GEO. Također je i autor nekoliko kratkometražnih dokumentarnih filmova.

it4xm5cp57tuiu7kynij
Foto: Goran Šafarek

U filmu “Rijeke Hrvatske” će osim promocije prirodnih ljepota Hrvatske biti objašnjeni razni procesi, ali i kompleksnost tog vodenog sustava koji je mnogo više od samo vode koja teče između lijeve i desne obale.

Projekt “Rijeke Hrvatske” će otkriti priču koja se rijetko čuje, stranu koju pričaju same rijeke. To je priča o njihovim tajnama, skrivenoj ljepoti, misterioznim procesima, ali i problemima s kojima se rijeke suočavaju svakodnevno kao i recept za skladan suživot rijeka s ljudima.

Ono što smo mi naučili je da ne možemo živjeti bez naših rijeka, naših oaza života. Ali i još važnije: rijeke su bile ovdje davno prije ljudskih bića, a u ovom kratkom vremenu od kada dijelimo Zemlju s rijekama uspjeli smo ih gotovo potpuno uništiti. A sada je vrijeme da preuzmemo odgovornost, da zaštitimo taj mali dio očuvanih rijeka koji je još opstao, i sačuvamo ih za budućnost, kada nas više ne bude, ali te linije života će nastavljati teći, u vječnost”, govori o rijekama Šafarek.

Dio filma “Rijeke Hrvatske” je već snimljen, no dio tek treba biti snimljen. Projekt je financijski i logistički vrlo zahtjevan, a cilj kampanje je skupiti 15.000$ potrebnih za pokrivanje dijela troškova još potrebnog snimanja i prijevoza do lokacija koje su raspršene po cijeloj Hrvatskoj.

Do sada smo već preveslali, preplivali ili preronili gotovo svaki kilometar naših najvećih rijeka.  Ronimo, letimo, planinarimo, spuštamo se u spilje i radimo sve potrebno kako bi u filmu imali scene koje najbolje prikazuju svaku od rijeka”, kaže Šafarek.

Projekt “Rijeke hrvatske” možete podržati ovdje .


 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close