LokalnaPolitikaIzdvojeno

REZULTATI ANKETE Ličko-senjska sigurno ide u u drugi krug! Pogledajte tko je iznenađenje, a tko najveći gubitnik ankete

ANKETA OD 3185 GLASOVA ODLUČILA

Portal Lika Club je u razdoblju od 27. travnja u 21.11 sati do 2. svibnja u 23.59 sati proveo online anketu čitatelja putem svjetske platforme Strawpool.


Rezultati su prilično iznenađujući. Hrvatska demokratska zajednica, odnosno njezin kandidat za župana Ernest Petry po ovoj anketi ima 38.27% svih glasova, nakon njega je Nezavisna lista Budi svoj, odnosno Danijel Tušak s 24.30% glasova, potom slijedi stranka Milinovića i Darko Milinović s 24.21% glasova, zatim Domovinski pokret odnosno Stipe Lukač s 6.09% glasova, te Socijaldemokratska partija i Tomislav Zrinski s 5.31% glasova. 1.82% glasača neće nikom dati svoj glas. Kako komentirati ovu pomalo šokantnu anketu?

Primarno, prije analize rezultata, naglašavamo da je riječ o trenutnom političkom trendu u popularnosti koji pokazuje anketa Lika Cluba na uzorku od 3185 glasova. Ona je online anketa koja ima nešto veći prostor statističke greške u odnosu na telefonske ili terenske ankete, no svakako dobro prikazuje trenutne trendove birača.  Ujedno, ovo je najveća lička izborna anketa, što se moglo i očekivati s obzirom na najveću čitanost koju brojimo od svih ličkih medija. Također, ovo je rezultat s kojim su kandidati odnosno stranke ušli u službenu izbornu kampanju koja traje 14 dana.

HDZ vraća županijsku utvrdu u svoje ruke?

Ernest Petry svakako je prvo iznenađenje ove ankete. Njegova upornost u svrgavanju Darka Milinovića, prelazak iz Nezavisne liste Bura promjena u Hrvatsku demokratsku zajednicu, pozicioniranje za ličkog kandidata te stranke za župana, te brojni potezi koje je povukao, svakako bi mogli dati rezultata. Petry je dosad smatrao da mu je jedini protukandidat Darko Milinović, no ova anketa pokazuje da je to moguće i Danijel Tušak.

Tušak potpuno iznenađenje

Danijel Tušak potpuna je politička nepoznanica Petryju i Milinoviću. Tušakov rezultat u ovoj anketi je u najmanju ruku šokantan, pogotovo ako uzmemo u obzir da je pri samoj kandidaturi Tušak prebolio koronu i bio u bolnici, nakon toga se oporavio, te krenuo u kampanju tek u drugoj polovici travnja. Ono što je također moguće, jest da je Tušak pokupio određen broj protestnih glasova. Znači li ova anketa da će na izbore u Ličko-senjskoj županiji izaći mnogi koji nikad nisu izašli? Onih 50% koji ne izlaze na izbore a glasali su u ovoj anketi?

Milinović ovo nije očekivao

U najvećoj ličkoj online anketi Darko Milinović se dobro držao na drugom mjestu sve do jučer. Bitku za prvo mjesto prvo je izgubio od Petryja, a tada stabilno drugo mjesto ugrozio je, a na kraju i preuzeo za samo nekoliko glasova, Danijel Tušak. Milinović svakako očekuje da bude broj jedan, odnosno da i dalje nastavi biti župan Ličko-senjske županije. 24.21% glasova za to neće biti dovoljno i sigurno je najveći gubitnik ove ankete, ostaje mu još 11 dana za kampanju, možda se nešto promijeni pa napravi bolji rezultat.

Lukač nije uspio biti iznenađenje

Stipe Lukač iz Domovinskog pokreta trebao je u Ličko-senjskoj županiji provjeriti koliku podršku ima nacionalni Domovinski pokret. Po ovim rezultatima, podršku od 6.09%. To je tek nešto više od Socijaldemokratske partije, njihovog dijametralno suprotnog pola u Ličko-senjskoj županiji. Gdje je Domovinski pokret pogriješio, glasači ne znaju. Neki kažu da je problem bio u krivom odabiru kandidata, neki u slaboj kampanji, neki u štednji aktualnog župana, a istina je vjerojatno negdje između.

Zrinski je polučio očekivan rezultat

Socijaldemokratska partija u Ličko-senjskoj županiji uvijek je postizala lošiji rezultat nego na nacionalnoj razini. Zrinski je u našoj anketi dobio 5.31% glasova, što se moglo i očekivati.

Koji je zaključak?

Ova anketa pokazuje trenutne trendove birača. Tušak je trenutno hit među glasačima, Petry napokon dobiva pravu podršku od strane HDZ-a, a Milinović ima problem u obrani svoje pozicije. Ono što je sigurno je da Ličko-senjska županija ide u drugi krug. Niti jedan od kandidata neće imati više od 50% glasova što bi bilo dovoljno za pobjedu u prvom krugu.

Izvor: Strawpool


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close