Kolumne

Rezultat ankete: Podržavate li izgradnju svemirskog centra u Lici?

Rezultat ankete o tome podržavate li izgradnju svemirskog centra u Udbini pokazao je kako 60% ljudi koji su glasovali, podržavaju projekt, a 40% glasača se protivi.

Dakle, švicarska tvrtka Swiss Space Systems (S3) predstavila je projekt kojim je obrazložen plan izgradnje centra čija bi svrha bila educiranje i pokretanje pogona za proizvodnju dijelova za letjelice. Rezultat ankete temeljen je na prednostima i nedostatcima ideje, pa ponovimo.

Pozitivna stvar je smanjenje nezaposlenosti. Izgradnjom novog objekta, nove industrijske zone, pojavit će se potreba za većim brojem zaposlenika. Također, bit će potrebno investirati. Otvorit će se nove opcije i mogućnosti investiranja unutar države čime bi se popravilo ekonomsko i gospodarsko stanje. Hrvatska će dobiti na važnosti kada je riječ o edukaciji i privredi. Povećali bi edukacijski kadar, s time i znanje ne samo predavača nego i potencijalnih studenata, poduzetnika, istraživača te svih ostalih koji budu dio projekta. Proizvodnjom dijelova za letjelice stvorili bi marku na kojoj bi bilo obilježeno porijeklo. Time bi naše ime postalo još veće i poznatije na globalnoj razini.

Nije potrebno naglašavati prihode dobivene hrvatskim proizvodom te stvaranje inozemnog tržišta izvozom. Povećanjem broja radnika, bit će potrebno povećati i kapacitet smještaja za sve koji nisu lokalni. Bilo da je riječ o stalnim zaposlenicima ili svima koji se privremeno uključe u realizaciju i izgradnju centra. Imamo Jadran i velik broj atrakcija u kontinentalnom dijelu zemlje, ali svemirski centar bi uvelike utjecao na povećanje turizma. Zainteresirani posjetitelji također bi zahtijevali povećanje kapaciteta smještaja, restorana te caffe barova, ali i turističkih agencija. Možda bi se čak pojavile i neke nove, do sad ne spomenute ideje. Dičimo se Nikolom Teslom. Zamislite onda koliko bi se još znanost razvila i koliko bi još hrvatskih imena postalo značajno novim otkrićima.

Naravno, svaka priča ima dvije strane. Negativno je to da lokalni stanovnici ne vjeruju u projekt. Velikim dijelom zbog neznanja. Narod još nije dovoljno upoznat s idejom. Oni koji su tražili dodatne informacije, mogli su pronaći video u kojem jedan stanovnik govori kako ne želi da mu vanzemaljci dođu “raditi cirkuse”. U MORH-u tvrde da nisu upoznati s projektom što predstavlja jedan od najvećih problema. S obzirom na činjenicu da je projekt gotovo nemoguće izvesti bez suradnje s Oružanim snagama RH, morat ćemo pričekati da se MORH upozna s cjelokupnom idejom te da se izjasne.

Veliku zabrinutost potiče i potencijalno zagađenje okoliša. Uzmimo u obzir da se Udbina nalazi u blizini NP Plitvička Jezera, NP Una, NP Paklenica, Dinare, Velebita, Gacke, Jadrana… Postoji opasnost od narušavanja tradicionalnih, kulturnih i religijskih vrijednosti Like.

Izgradnja svemirskog centra u Udbini velik je pothvat od kojeg bi imali mnogo koristi. No, je li vrijedan tolikog rizika?

Rezultat ankete pokazuje da jest. Stoga, vjerujemo da je samo pitanje vremena kada će realizacija projekta biti pokrenuta.

Foto: Swiss Space Systems

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close